Mutfak evlerin en hijyenik olması gereken yerlerden biridir. Mutfak işleri ve temizlik işleri iç açıcı olmayabilir. Mutfaktaki yemek pisliğini temizlemek keyif verici bir aktivite değildir. Ancak yiyecek hazırlama ve servis alanlarınızı hijyenik ve güvenli tutmak için, en sevdiğiniz işler olmasalar bile temizlik ve dezenfeksiyon işlerinin zirvesinde olmanız önemlidir.
Kire, döküntüye ve potansiyel olarak zararlı mikroplara daha yatkın olan yüksek temas yüzeylerinin günlük olarak düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekir. Bu şekilde, mutfağınızın yemek hazırlamak ve yemek yemek için hijyenik bir alan olduğundan emin olabilirsiniz. Ayrıca, daha sonra yapacak daha az büyük derinlemesine temizlik işiniz olacak.
Çoğumuzun her gün birkaç kez kullandığı bir cihaz varsa, o da buzdolabıdır. Muhtemelen buzdolabınızın kapısının dışını ve içini haftada bir (veya mutfak alışkanlıklarınıza bağlı olarak daha az) halledebilirken, buzdolabınızın kapısını daha düzenli bir şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Yine, muhtemelen dolaplarınızın dışını haftalık olarak ve içini daha da az (herhangi bir dökülme veya bariz dağınıklık dışında) temizlemekle yetinebilseniz de, mikropların mutfağınıza yayılmasını önlemek için dolap kulplarınızın daha sık dezenfekte edilmesi gerekir. İster dezenfekte edici mendiller ister özel bir mikropla mücadele spreyi kullanın, kulpların önünü ve arkasını tamamen temizlediğinizden emin olun. Siz varken çekmece çekmelerinizi de halledebilirsiniz!
Başka bir mikroplu nokta: Mikrodalga sapınız. Mikrodalganızı her gün kullanmıyorsanız, muhtemelen kulpu birkaç günde bir veya haftada bir dezenfekte ederek idare edebilirsiniz. Her iki durumda da, düğmeleri silmek de iyi bir fikirdir; kural olarak, potansiyel olarak kirli ellerle dokunduğunuz herhangi bir alanın adreslenmesi gerekir.
Mutfağınızdaki (ve evinizin her yerindeki) ışık anahtarları, evinizdeki insanlar arasında mikrop yaymanın yaygın bir yoludur. Muhtemelen evinizdeki herkes onlara dokunuyor ve kim bilir bundan önce neye dokundular veya ellerini iyice yıkadılar mı?
Bulaşıklarınızı ve ellerinizi orada yıkadığınız için lavabonuzun temiz olduğunu düşünürsünüz ama durum bu değil. Mikrop bulaşmış bir şeyi yıkamadan önce genellikle tutamağa dokunuyorsunuz, bu da musluğun sapının gıda kaynaklı bakteri veya virüsler için bir sığınak olabileceği anlamına geliyor. Lavaboyu dezenfekte ettiğiniz sürece, içinden kabartma tozu ve beyaz sirke karışımı akıtarak kaba çöp öğütücü kokularının üstesinden gelin.
Şunlara da göz atın;