Muhallebi, geçmişten günümüze kadar uzanan köklü tarihiyle sevilen bir Türk tatlısıdır. Ana malzemeleri süt, şeker ve un olan muhallebi, kimi zaman nişasta ile bağlanır. İsteğe göre vanilya, damla sakızı, çilek gibi farklı aromalarla zenginleştirilen muhallebi, misafir ağırlarken sunabileceğiniz en hafif tatlılardan biridir. Ancak muhallebi hazırlarken yapılan ufak tefek hatalar, kıvamını bozabilir ve topaklanmalara sebep olabilir. Tam da bu yüzden, içinde hiç topaklanma oluşmasın diye muhallebi hazırlarken bilmeniz gerekenleri yazımızda anlatıyoruz.
Muhallebi yaparken malzemelerin oda sıcaklığında olması, daha iyi kıvam vermenizi sağlar. Özellikle süt ve yumurtayı, muhallebiye başlamadan yarım saat önce dışarıda bekletmeye çalışın.
Nişastanın topaklanmasını önlemek için, kuru malzemelerin hepsini elekten geçirin. Bu sayede daha pürüzsüz kıvamda bir muhallebi hazırlayabilirsiniz. Nişasta dışındaki malzemeleri bir kaba alıp güzelce çırpın. Hiç topaklanma olmamasına dikkat edin.
Tarifte kullanacağınız sütün bir kısmını kenara ayırın. Sütün içerisine nişastayı alın ve tamamen eriyene kadar karıştırın. Nişastalı sütü, tencereye eklerken hızlı hızlı karıştırmayı unutmayın.
Muhallebiyi pişirirken acele etmeyin. Kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarak pişmesini sağlayın. Eğer yüksek ateşte pişirmeye çalışırsanız, muhallebi hızlıca pişer ve dibi tutar. İstediğiniz kıvama ulaşamazsınız.
Eğer muhallebinin kıvamı çok sıvı kaldıysa, ayrı bir kasede nişastayı seyreltip muhallebiye ekleyin ve koyulaşana kadar pişirin. Kıvamı çok katı olduysa, içerisine az miktarda süt ekleyip hiç bekletmeden karıştırarak kıvamını açabilirsiniz. Eğer muhallebide topaklanmalar oluştuysa, pişirme aşamasının sonunda blenderdan geçirerek daha pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.
Muhallebinin kıvamını ve lezzetini artırmak için, pişirme işleminin sonlarına doğru bir parça tereyağı ekleyip karıştırın. Daha aromatik tatlar elde etmek için, ocaktan aldıktan sonra vanilya ilave edebilirsiniz. Sunum aşamasında muhallebinin üzerine badem, fındık, tarçın, hindistan cevizi veya taze meyveler ekleyerek daha lezzetli bir şekilde servis edebilirsiniz.
İpeksi, pürüzsüz bir yapısı olması için muhallebiyi süzün. Muhallebiyi süzgeçten geçirebilir, öncesinde blenderdan geçirebilirsiniz.
Un kokusu olmaması için unu önceden kavurabilirsiniz. Muhallebinizin renginin koyu olmasını istemiyorsanız unu kısık ateşte kokusu çıkana kadar kavurun, renk almasını önleyin.
Muhallebinizin parlak bir yapısı olmasını istiyorsanız muhallebiyi pişirdikten sonra az miktarda tereyağı ekleyin ve hızlıca çırpın. Bu sayede muhallebiniz parlak olacaktır.
Muhallebinizin üzerinde ince bir tabaka oluşmaması adına sıcakken üzerine streci yapıştırarak kapatın. Soğuduktan sonra streci kaldırarak çırpın, ardından kaplara servis edin. Bu sayede muhallebi kabuklanmayacak.
Şunlara da göz atın;