Mor patates görüntüsü ile oldukça ilgi çekicidir. Aynı zamanda besin değeri de oldukça zengindir. Tüm patateslerde olduğu gibi mor patates de potasyum başta olmak üzere çeşitli mineraller, C vitamini, karotenoid bileşikler açısından zengindir ve besleyici bir karbonhidrat kaynağıdır. Sarı/beyaz patatesle besin değerleri benzer olsa da, mor patatesi diğerlerinden ayıran en belirgin özellik yüksek düzeyde antioksidan içermesidir. Sizler için mor patates ile hazırlanan 5 tarifi derledik. İşte, birbirinden lezzetli, mor patates ile hazırlanan 5 tarif:
Malzemeler:
Yapılışı: Fırını 200 derece önceden ısıtın. Geniş, kenarlı bir fırın tepsisini yapışmaz folyo ile kaplayın ve pişirme spreyi sıkın. Patatesleri durulayın ve ovun, temizleyin ve kurulayın. İstenirse soyun, sonra ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesin ve büyük bir kaseye koyun. Zeytinyağı gezdirin. Küçük bir kapta sarımsak tozu, soğan tozu, kırmızı biber, tuz ve karabiberi birleştirin. Baharat karışımını ve maydanozu patateslerin üzerine serpin ve kaplayın, ardından kalan baharatla tekrarlayın. Hazırlanan fırın tepsisine patatesleri eşit bir tabaka halinde yerleştirin. Fırında 20-25 dakika veya yumuşayana kadar kızartın. Parçaların boyutuna göre süre değişebilir. Servis yapmadan önce 5 dakika bekletin.
Malzemeler:
Mor Tatlı Patates Püresinin Yapılışı: Tatlı patatesinizi soyun ve orta büyüklükte parçalar halinde doğrayın. Orta boy bir sos tenceresine alın ve üzerini çok az geçecek kadar su ekleyin. Bir kaynamaya getirin, örtün ve kaynamaya bırakın. Patatesleri yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Patatesler hala sıcakken, kaynayan sıvıyı ayırarak sos tavasından alın ve geniş bir kaseye ekleyin ve ezin veya püre haline getirin. Ben pirinç doğrayıcı kullandım ama daha pürüzsüz olmasını istiyorsanız mutfak robotunda da işleyebilirsiniz. Patatesleriniz çok kuru görünüyorsa, kaynayan sıvınızdan biraz ekleyin. Soğuması için kenara alın.
Muffinin Yapılışı: Fırını 180 derecede ısıtın. Orta boy bir kapta un, şeker, kabartma tozu, tarçın ve tuzu birlikte eleyin. Başka bir orta boy kapta bitkisel yağ, ayrılmış kaynar sıvı, akçaağaç şurubu, vanilya özü ve tatlı patates püresini birlikte çırpın. Kuru malzemeleri azar azar ekleyin, yarısını ekledim sonra karıştırdım ve kalan kuru malzemeleri de ekledim. Hamurunuzu fazla karıştırmayın, sadece birleştirmek için karıştırın. Hamuru, hazırladığınız muffin kaplarına yaklaşık 2/3 oranında doldurun. 15 dakika veya bir kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Bir soğutma rafına aktarın. Sonrasında servis edin.
Malzemeler:
Yapılışı: Pişirmek için mor patatesleri yıkayıp küp şeklinde doğrayın. Patatesleri büyük bir tencereye koyun ve patatesleri kaplayacak kadar su dökün. Tencereyi patateslerle birlikte ocağa koyun ve orta-yüksek ateşte kaynama noktasına gelene kadar pişirin. Patatesler çatalla yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Patatesleri boşaltın ve tencereyi ocağa geri koyun. Sıcak süt, tereyağı ekleyin ve tuz ekleyin. Bir patates ezici kullanarak, istediğiniz kıvama gelene kadar patatesleri ezin.
Malzemeler:
Patatesin yapılışı: Fırını 200°C'ye ısıtın. Birkaç mor tatlı patatesi iyice yıkayın ve bir bulaşık beziyle kurulayın. Tepsiye dizip fırına verin ve büyüklüğüne göre 30-45 dakika pişirin. 30 dakikada ortasına çatal batırarak kontrol edin. Yumuşak olmalılar. Değilse fırına dönün ve 10 dakika sonra tekrar kontrol edin. Soymadan önce biraz soğumalarına izin verin. Fırınlayıp kabuklarını soyduktan sonra yaklaşık 400 gr kalmalıdır.
Çorbanın yapılışı: Orta ateşte büyük bir tencerede 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğan ve kabağı ekleyin ve yaklaşık 4-5 dakika pişirin. Kıyılmış sarımsak ve zencefili ilave edin ve kokulu olana kadar yaklaşık 1 dakika pişirin. Mor tatlı patates, krema ve 500 ml su ile çorbayı kaynatın. Isıyı düşük ortama düşürün, tuz ve zencefil ekleyin, örtün ve yaklaşık 15 dakika kaynamaya bırakın. Ara sıra karıştır. Baharatları gerektiği gibi tadın ve ayarlayın. Çorba pişince 2 yemek kaşığı kavrulmuş susam ekleyin. Çorbayı tamamen püre haline getirmek için blender kullanın. Çorba beğeninize göre çok kalınsa daha fazla su eklemekten çekinmeyin ve baharatları buna göre ayarlayın.
Malzemeler:
Yapılışı: Fırını 180 derecede ısıtın. Patatesleri iyice yıkayın, kurulayın ve eşit büyüklükte çubuklar halinde dilimleyin. Kızartmaları sıvı yağ, nişasta ve tuza bulayın. İsteğe bağlı: Her şeyi büyük bir plastik torbaya ekleyin, kapatın ve eşit şekilde kaplamak için iyice çalkalayın. Fırın tepsisine yayın ve çıtır çıtır ve yumuşayana kadar 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkarın ve tadına bakmak için daha fazla tuz atın. Tahin sos ile birlikte servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;