Mide Mikrobu Nedir, Neden Olur?

Mide mikrobu nedir, belirtileri nelerdir? Mide mikrobuna ne iyi gelir? Mide bakterilerinin bulaşmasındaki riskler nedir? İşte, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu'ndan mide mikrobu:
Mide Mikrobu Nedir, Neden Olur?
24 Nisan 2024, 22:30

Mide mikrobu denince akla gelen helicobacter pylori (H. pylori) bakterisidir. Mideniz, h. pylori tarafından infekte olursa infeksiyon olmuş olur. Mide ülseri ve duodenum ülseri en sık nedeni h. pylori infeksiyonudur. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının h. pylori mikrobu taşıdığını tahmin ediyoruz, ancak sadece %20’sinde infeksiyon bulguları vardır. Çoğu insan h. pylori infeksiyonu taşıdığını bilmez, çünkü gerçekte bu nedenle hastalanmaz. Şayet, mide yada duodenum ülseri ve şikayetleri geliştirirseniz, doktorunuz h. pylori infeksiyonu testi yapar. H. pylori insandan insana tükürük, kusmuk yada dışkı ile geçer ki biz buna oral-fecal yolda diyoruz, buda ancak h. pylori bulaşmış su ve yiyeceklerle mümkündür.



Mide Mikrobunun Bulaşmasındaki Riskler

Yaşam koşulları riskleri belirler. Bulaşma sıklıkla çocukluk çağında olur. Kalabalık ailelerde bulaşa daha çok rastlanır. İçme su kaynaklarının temiz olması bulaşma riskini azaltır. Gelişmekte olan ülkelerde kalabalık nedeniyle ve hijyen zayıfladığı için bulaş riski de fazladır. Beraber yaşadığınız kişide h. pylori varsa, sizin de yakalanma olasılığınız yüksektir. Korunmak için içme suyu ve sebze ve meyveleri yıkadığınız suyun temiz olması gerekir. El yıkamanızı en az 20 saniye ve sabunla güzelce yapmanız gerekir.



Mide Mikrobuna Ne İyi Gelir?

Hijyen koşullarında iyileştirme h. pylori bulaşma riskini azaltacaktır. Probiyotikler, yeşil çay, bal, zeytinyağı, brokoli, curcumin, ve meyan kökü h. pylori’ye iyi gelebileceği bildirilmiştir.

Mide Mikrobu Belirtileri Nelerdir?

Tipik gastrit ve ülser bulguları h. pylori habercisi olabilir: mide de yanma ve ağrı, açken mide ağrısında artma, bulantı, iştah kaybı, karında gaz ve kilo kaybı h. pylori habercisi olabilir.

H. pylori infeksiyonunun komplikasyonları; Gastrik ve duodenal ülser, gastrit ve mide kanseri sayılabilir.



Mide Mikrobu Nasıl Tedavi Edilir?

En az iki antibiyotik kullanılır ki, bakteri direnç kazanmasın ve büyük olasılıkla bertaraf edilebilsin. Ayrıca, mide iyileşmesini kolaylaştıran mide koruyucular tedavide kullanılır. Şikayetiniz yoksa h. pylori varlığı sizde araştırılmayacaktır. Ancak, ağrı kesici kullanıyorsanız ve h. pylori sizde varsa ülser gelişimi sizde daha yüksek sıklıkla olabilir. 


Tedavi bitiminden en erken 4 hafta sonra h. pylorinin bitip bitmediği dışkı testi, üre-nefes testi yada endoskopi ile kontrol edilir. Şayet, h. pylori sebat ediyorsa farklı bir antibiyotik grubu ile tedavi yeniden denenir.


Yazar:

Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu

https://tr.linkedin.com/in/prof-dr-metin-basaranoglu

instagram.com/drmetinbasaranoglu


Şunlara da göz atın;

  1. Reflüsü olanlar ne yemeli?
  2. Bağırsak enfeksiyonu neden olur?
  3. Hipoglisemi nasıl anlaşılır?
  4. Yağlı karaciğer hastalığı için öneriler
  5. Hipertansiyonu olanların bilmesi gerekenler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo