Mayıs ayı, hava sıcaklıklarının arttığı, güneşin kendini göstermeye başladığı bir aydır. Hal böyle olunca, etraftaki ağaçların çiçekler açtığını görebilirsiniz. Kış uykusundan uyanan çiçekler, Mayıs ayıyla birlikte açar, yeni tohumlar büyür ve fidanlar gelişmeye başlar. Bu yüzden Mayıs ayında yapılacak bahçe işlerine dikkat etmek gerekir.
Mayıs ayının ilk günlerinde, kök bitkilerini ekmeye başlayabilirsiniz. Çalı, çok yıllık bitki ve ağaçları hem balkona, hem de bahçeye dikebilirsiniz. Özellikle Nisan ayında ektiğiniz yeni tohumlar filizlenip büyümeye başladıysa, Mayıs ayında bu filizleri yeni saksılarına aktararak daha iyi gelişmesini sağlayabilirsiniz.
Mayıs ayında bahçe ve balkonunuzdaki küçük onarım işlerini mutlaka bitirin. Özellikle boya, vernik ve tamir işleri varsa, güneşli havalar gelmeden önce bu işleri tamamlayın. Bahçenizi, bitkilerinizi ve saksılarınızı güzelce temizleyin. Çim alanlarında çıkan yabani otları mutlaka bitkilerinizden uzaklaştırın.
Mayıs ayının ilk yarısında, bitkilerin yer değiştirme işleri tamamlanmalıdır. Güneşin doğrudan geldiği yerleri tespit etmeye çalışın. Bu sayede güneş seven bitkileri bu alanlara taşıyabilir, gölgede büyüyen bitkileri ise güneşten uzaklaştırabilirsiniz. Aynı zamanda saksısına küçük gelen bitkileri de bir boy büyük saksılara aktarmanız için doğru zaman.
Mayıs ayında budama ve çim biçme işlemlerini yapabilirsiniz. Sararan ve zarar gören yaprakları bitkinizden uzaklaştırın. Yerlerini değiştirdiğiniz ve gelişmeye hazır olan bitkilerinize gübreleme yapabilirsiniz. 4-10 Mayıs tarifleri arasında tohum ekmekten kaçının. Bunun yerini toprağı gübreleyerek verimini artırabilirsiniz. Ek olarak meyve verecek ağaçlarınız için aşılamayı da bu dönemde yapabilirsiniz.
Mayıs'ın 10. gününe kadar bitkilerinizi hasat edin. En geç 15 Mayıs'ta hasat işlemini bırakmanız gerekir. Çünkü 15-17 Mayıs tarihleri olumsuz hasat mevsimi olarak bilinir. Bu süreçte yabani otları temizlemeye ve bitkilerinizi sulamaya devam edin.
Mayısın 21'inden sonra bahçe ve balkondaki eksiklerinizi çıkarın. Çiçeksiz noktalara hangi çiçekleri ekeceğinize karar verin. 24-25 Mayıs günleri, meyve veren bitkiler ekmek için çok iyi bir zaman. Bu yüzden Mayıs ayının sonlarını ekim işlerine ayırabilirsiniz. Bitkileri ektikten sonra, doğal gübreler kullanın. Kimyasal gübreler, güneş ışığının etkisiyle bitkinizde yanma ve kurumalara sebep olabilir.
Mayıs ayında, lahana, salata, brokoli, kabak, karalahana, ayçiçeği, karnabahar, kavun, karpuz, kereviz, mısır, pancar, roka, pırasa, pazı, rezene soğanı, domates, bezelye, yeşil soğan, marul, ıspanak, sarımsak, havuç ve patates gibi bitkiler ekebilirsiniz. Ayrıca bezelye çiçeği, leylak, şebboy, defne, çan çiçeği, ekinezya ve glayöl, bu aylarda ekebileceğiniz çiçekler arasında yer alıyor.
Şunlara da göz atın;