Limon, salata ve soslarda yaygın olarak kullanılan bir turunçgildir. Hem tadı, hem de sağlık için faydalarıyla günlük hayatta sık sık kullanılır. Kimi zaman yemeklere aroma katan limon, kimi zaman da en güzel tatlıların içinde kendine yer bulur. Aynı zamanda çay yapımında da kullanılabilir. Limon ile hem sıcak, hem de soğuk çay hazırlamak mümkündür.
Malzemeler;
Yapılışı: 1 bardak (240 mL) suyu kaynatın. Suyu ısıya dayanıklı bir bardağa koyun ve 30-60 saniye mikrodalgada tutun veya ocakta bir su ısıtıcısı kullanın ve ardından sıcak suyu bir bardağa dökün. Sıcak sıvıları tutarken dikkatli olun; gerekirse ellerinizi korumak için bulaşık bezi veya fırın eldiveni kullanın. Siyah çay poşetini sıcak suda 3-4 dakika kadar bekletin. Çay demlendikten sonra poşeti kupadan çıkarın. Tadını beğenmiyorsanız veya siyah çayın kafeini istemiyorsanız bu adımı tamamen atlayabilirsiniz. Bal ve limon suyunu sıcak suya karıştırın. 2 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı limon suyu kullanın. Taze limon kullanıyorsanız, yaklaşık 1/2'si size 1 yemek kaşığı limon suyu verecektir. İlave bir garnitür olarak bardağa taze bir dilim limon ekleyin.
Malzemeler;
Yapılışı: 4 bardak suyu kaynatıp ısıya dayanıklı bir sürahiye dökün. Suyu mikrodalgada kaynatabilir veya ocakta su ısıtıcısı kullanabilirsiniz. Mikrodalgayı kullanırsanız, yaklaşık 2-3 dakika sürecektir, ancak sürahiye koymadan önce, çayı demlemek için yeterince sıcak olduğundan emin olmak için kontrol edin. Şekeri sıcak suda eriyene kadar karıştırın. 1 su bardağı (200 gram) şeker kullanın. Karışımı uzun saplı bir kaşıkla, sürahinin dibinde şeker tanesi kalmayana kadar karıştırın. 10 siyah çay poşetini sürahide 10 dakika boyunca demleyin. Normal tek servislik çay poşetleri kullanıyorsanız 10 adet kullanın. Eğer buzlu çay sürahisi yapmak için daha büyük poşetler kullanıyorsanız 2 adet kullanın. Çay poşetlerini tamamen suya batacak şekilde aşağı itmek için uzun saplı bir kaşık kullanın. Çay poşetlerini çıkarın ve sürahinin üzerine sıkın. 10 dakika geçtikten sonra poşetleri sürahiden dikkatlice kaşıkla çıkarın. Çay kaybetmemek için torbalardaki sıvıyı sıkmak için ikinci bir kaşık kullanın. İşiniz bittiğinde poşetleri atın. Sürahiye 6 adet limonun suyunu sıkın ve çayı karıştırın. Taze limonunuz yoksa yaklaşık 1⁄2 ila 3⁄4 bardak (120 ila 180 mL) limon suyu kullanın. Çayın çok ekşi olmasından endişeleniyorsanız biraz ekleyin, çayı test edin ve doğru tada ulaşana kadar daha fazla eklemeye devam edin. 4 bardak buz ekleyin ve çayı soğuyana kadar buzdolabında saklayın. Buz, çayın hızlı bir şekilde soğumasına yardımcı olur ve aynı zamanda eridiğinde tarifinizi ikiye katlar. Buzdolabında yaklaşık 2-3 saat soğutmak için yeterince uzun olmalıdır, ancak devam edin ve hala biraz sıcaksa çayı ilave buzla servis edin. Bir bardağı 1-2 dilim limonla süsleyin, çayı ekleyin ve tadını çıkarın. Artan buzlu çayı buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;