Kesinlikle lezzetli olmalarının yanı sıra kirazlar, şeftaliler ve eriklerin ortak bir özelliği daha vardır: hepsi çekirdekli meyvelerdir. Sert çekirdekli meyveler veya sert çekirdekli meyveler, yumuşak, sulu etlerinin ortasında bir çukur veya "taş" bulunan meyvelerdir. Oldukça besleyicidirler ve bir dizi sağlık yararı sunarlar. İşte 6 lezzetli ve sağlıklı çekirdekli meyve.
Kirazlar, tatlı, karmaşık aroması ve zengin rengi nedeniyle en sevilen çekirdekli meyve çeşitleri arasındadır. Lezzetli tatlarının yanı sıra kirazlar bir dizi vitamin, mineral ve güçlü bitki bileşikleri sunar. 160 gram çekirdeksiz taze kiraz aşağıdaki besin değerlerini içerir;
Kirazlar ayrıca iyi bir bakır, magnezyum, manganez ve B6 ve K vitaminleri kaynağıdır. Ayrıca antosiyaninler, prosiyanidinler, flavonoller ve hidroksisinamik asitler gibi güçlü antioksidanlarla doludurlar. Bu antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikaller olarak adlandırılan moleküllerin neden olduğu hasarlardan korumak ve bazı kronik hastalık riskinizi artırabilecek inflamatuar süreçleri azaltmak dahil olmak üzere vücudunuzda birçok önemli rol oynarlar. Araştırmalar sonucunda kiraz tüketmenin uykuyu iyileştirebileceğini, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini ve egzersiz sonrası kas ağrısını, yüksek kolesterol seviyelerini, kan basıncını ve artritle ilgili semptomları azaltabileceğini gösteriyor. Kirazlar sadece son derece sağlıklı değil, aynı zamanda çok yönlüdür. Taze veya çeşitli tatlı ve tuzlu tariflerde pişirilebilirler.
Bakınız; Kirazlı tarifler
Şeftali, MÖ 6.000'e kadar tarih boyunca dünya çapında yetiştirilen lezzetli çekirdekli meyvelerdir. Lezzetli olmalarının yanı sıra bir dizi sağlık yararları vardır. Bu tatlı çekirdekli meyveler kalorisi düşük, besin değeri yüksektir. 175 gram şeftali aşağıdaki besin değerlerini içerir;
Şeftali ayrıca bakır, manganez ve B3 (niasin), E ve K vitaminleri bakımından da yüksektir. Ayrıca beta karoten, likopen, lutein, kriptoksantin ve zeaksantin gibi karotenoidlerle yüklüdür. Karotenoidler, şeftalilere zengin rengini veren bitki pigmentleridir. Antioksidan ve antienflamatuar etkileri vardır ve belirli kanserler ve göz hastalıkları gibi durumlara karşı koruma sağlayabilirler. Şeftali gibi karotenoid bakımından zengin besinler kalp hastalığına, tip 2 diyabete ve prostat dahil olmak üzere bazı kanserlere karşı koruma sağlayabilir.
Bakınız; Şeftalili tarifler
Erikler, küçük boyutlu olmalarına rağmen etkileyici miktarda besin içeren sulu, şahane çekirdekli meyvelerdir. 70 gram erik aşağıdaki besin değerlerini içerir:
Erikler birçok farklı renklere sahip olabilir. Yüksek antioksidan içerirler. Fenolik bileşikler, hücrelerinizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur ve nörodejeneratif durumlar ve kalp hastalığı gibi hastalık riskinizi azaltabilir. Taze ya da kuru erik formlarını tüketebilirsiniz .
Kayısı, küçük, turuncu ve oldukça sağlıklı bir meyvedir. 170 gram kayısı aşağıdaki besinleri içerir;
Bu tatlı meyveler ayrıca çeşitli B vitaminlerinin yanı sıra E ve K vitaminlerinde de yüksektir. Taze ve kuru kayısılar, vücudunuzda A vitaminine dönüştürülen bir karotenoid olan beta karoten açısından özellikle zengindir. Sağlık üzerinde güçlü etkileri vardır ve kayısı bu güçlü pigmentin faydalarından yararlanmanın lezzetli bir yoludur. Kayısılar, yiyeceklerin sindirim sisteminizden geçme hızını iyileştirebilir ve potansiyel olarak asit reflüsü gibi sindirim sorunlarını giderebilir.
Bakınız; Kayısılı tatlı tarifleri
Lychee veya liçi, kendine özgü tadı ve dokusu nedeniyle aranan bir çekirdekli meyve türüdür. 200 gram liçi aşağıdaki besinleri içerir;
Liçi ayrıca iyi miktarda riboflavin (B2), fosfor, potasyum ve bakır içerir. Bu çekirdekli meyveler özellikle bağışıklık sisteminiz, cildiniz ve kemikleriniz için kritik bir besin olan C vitamini bakımından yüksektir. Liçi, C vitamini ve fenolik antioksidanlarda yüksek olan besleyici çekirdekli meyvelerdir. Hayvan çalışmaları, özellikle karaciğer sağlığına fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Mangolar, sulu ve tatlı tadı nedeniyle dünya çapında beğenilen parlak renkli, tropikal çekirdekli meyvelerdir. Hepsi son derece besleyici olan birçok çeşidi vardır. 200 gram mango aşağıdaki besinleri içerir:
Yukarıda listelenen besinlerin yanı sıra mangolar iyi bir B vitamini, K vitamini, magnezyum, potasyum ve bakır kaynağıdır. Bu makaledeki diğer çekirdekli meyveler gibi mangolar da antosiyaninler, karotenoidler ve C ve E vitaminleri dahil olmak üzere antioksidanlarla yüklüdür. Kabuğu genellikle atılsa da, araştırmalar mango derisinin oldukça besleyici olduğunu ve lif, mineraller, vitaminler ve ellagik asit, kaempferol ve mangiferin gibi antioksidanlar içerdiğini gösteriyor. Mango yüksek lifli bir meyve olduğundan, sağlıklı sindirimi desteklediği gösterilmiştir.
Bakınız; Mangolu tarifler
Şunlara da göz atın;