Kolajen; deri, kemik, tendonlar ve bağlar gibi çeşitli dokulara yapı ve destek sağlayan sıkıca paketlenmiş moleküller içeren yapısal bir proteindir. Yaşlandıkça vücut kolajen üretimi azalır, bu da kırışıklıklar, cilt sarkması ve eklem sertleşmesi gibi problemlere yol açar. Kolajen üretimi 30’lu yaşlar itibariyle yavaşlamaya başlar. Peki, kolajenin faydaları nelerdir? Kolajen içeren besinler nelerdir? İşte, kolajenin birbirinden etkili faydaları ve kolajen üretimini destekleyen besinler:
Kolajenin Faydaları Nelerdir?
- Kas, eklem ve doku sağlığını destekler.
- Cildi sıkılaştırır ve kırışıklıkların görünümünü azaltır.
- Bağırsak sağlığını iyileştirir.
- Artrit tedavisinde yardımcı olabilir.
- Cilt kusurlarının önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir.
- Eklem ağrılarını hafifletir ve eklemlerde oluşan iltihaplanmaları azaltır.
- Kıkırdağın bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur.
- Kırık ve çatlaklarda iyileşme sürecini hızlandırır.
- Yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar.
- Tırnak ve saç sağlığını iyileştirir.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını ve metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar.
- Doğal yoldan vücutta kolajen sentezinin artması için hem kolajen içeren besinler hem de kolajen üretimini desteklediği bilinen besin öğelerini içeren besinler yenmelidir.
Kolajen İçeren Besinler Nelerdir?
- Yağsız et ve et suyu
- Yumurta (özellikle yumurta kabuğu ve beyazı)
- Kemik suyu
- Jelatin
- Narenciye
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kırmızı meyve ve sebzeler
- Avokado ve avokado yağı
- Spirullina
Kolajen Üretimini Destekleyen Vitamin ve Mineraller
- C vitamini: C vitamini içeren besinler, narenciye grubu meyveler ve suları, çilek, frenk üzümü, kırmızı ve yeşil biber, brokoli, brüksel lahanası, patates
- Çinko: Çinko içeren besinler, et, kabuklu deniz ürünleri (istiridye), süt ürünleri, tahıllar, ekmek, mantar, kabuklu yemişler/yağlı tohumlar (badem, kaju, kabak çekirdeği, susam)
- Manganez: Manganez içeren besinler, çay, kabuklu yemişler/yağlı tohumlar (badem, kaju, kabak çekirdeği, susam), yeşil sebzeler (kale, ıspanak), tahıllar, ekmek
- Bakır: Bakır içeren besinler, kabuklu yemişler/yağlı tohumlar (badem, kaju, kabak çekirdeği, susam), organ etleri, kabuklu deniz ürünleri
Kolajen seviyelerini korumak için fazla şeker eklenmiş besinlerin alımından kaçınılmalıdır. Kolajen takviyeleri vücutta üretimi artırmanın bir yolu olsa da çeşitli ve sağlıklı bir diyetle alım öncelik olmalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Kolajen takviyesi almanın faydaları
- Kolajen tipleri nelerdir?
- Magnezyum içeren besinler nelerdir?
- Hangi besinler kalsiyum içerir?
- Seramidin cilde faydaları nelerdir?