Yemeklerin vazgeçilmezi olan salça, sebze, et, sulu yemek, fırın yemeği gibi birbirinden farklı tariflerde kullanılıyor. Hazır salça yerine, ev yapımı salçalar kullanmak isteyenler ise yaz aylarının sonunda domates ve biberleri bir araya getirerek kavanoz kavanoz salça hazırlığına girişiyor. Yaz aylarında tatlı telaşlarla hazırlanan salçalar, kış aylarında sofralarımızdan eksik olmuyor. Bu yüzden kışlık domates ve biber salçası hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri yazımızda derledik. Püf noktalarına geçmeden önce, salça yapım aşamalarına göz atmayı unutmayın.
Salça yapımında ilk olarak domatesler yıkanır ve sapları çıkarılır. Ardından domatesler bölünerek tencere içine dizilir. Üzerine tuz eklenir ve 8 saat - 3 gün arası bekletilir. Çekirdek ve kabukları temizlendikten sonra salçaya dönüştürmek için 3 yöntem kullanılır. İlk yönteme göre domatesler güneşte bekletilerek fazla suyu çektirilir. Karıştıra karıştıra salçaya dönüştürülür. İkinci yönteme göre 100 derecelik fırında pişirilerek kurutulur. Üçüncü yöntem ise, en çok tercih edilen kaynatma yöntemidir. Domates püresi tencerede kısık ateşte suyunu çekene kadar kaynatılır. Koyulaşan salça, kavanozlara aktarılır ve muhafaza edilir.
Biber salçası yaparken, yine biberleri yıkayarak işe başlanır. Yeşil kısımları ayıklandıktan sonra ikiye bölünen biberlerin çekirdekleri çıkartılır. Biberler doğranarak tencereye alınır. Üzerine tuz ve su eklenir, 20 dakika pişirilir. Yumuşadıktan sonra süzgeçten geçirilir. Püre haline gelen biberler, tencerede suyunu çekene kadar kaynamaya bırakılır. Ardından cam kavanozlara aktarılır.
Öncelikle salça yapımında kullanacağınız domates ve biberin lezzeti, doğrudan salçayı etkiler. Bu yüzden mevsiminde toplanmış domates ve biberler kullanmaya özen gösterin.
Domatesin içinde bulunan likopen, ısıl işlem gördükçe açığa çıkar. Bu yüzden domatesleri doğrudan gün ışığında bırakmayın. Salçayı, sağlıklı gün ışığında hazırlamak için Eylül ayını tercih edin. Sabah 09:00-11:00 ve 15:00-17:00 saatlerinde gün ışığı alan salça, daha lezzetli olacaktır.
Özellikle biber salçası hazırlarken, hem saplarını, hem de içindeki tohumları tamamen ayırmaya dikkat edin. Domates salçasını süzerken, içindeki domates çekirdeklerini de ayıklayın. Bu sayede salçanız pürüzsüz bir kıvamda olacaktır.
Salçayı karıştırırken, her zaman tahta kaşık kullanın. Metal kaşık, salçanın dokusunu bozar ve sulandırır.
Salçanın uzun süre dayanmasını sağlayan tuz, küflenme problemini de gidermeye yardımcı olabilir. İyotlu tuz, salçayı sulandırırken, kaya tuzu salçanın raf ömrünü uzatır.
Salçaları hazırladıktan sonra, saklanmasına da dikkat etmek gerekiyor. Sterilize edilmiş cam kavanozları, salça ile doldurun ve hava almayacak şekilde kapağını kapatın. Küflenmesini engellemek için, üzerine zeytinyağı ekleyin. Kapağını açtıktan sonra kısa sürede muhafaza edin.
Tarif için; Domates salçası tarifi, biber salçası tarifi
Şunlara da göz atın;