Kış Bunalımına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Kış bunalımı nedir, neden olur? Kış bunalımına ne iyi gelir? Kış bunalımından kurtulmak için ne yapmak gerekir? İşte, kış bunalımına iyi gelen 10 mucizevi besin:
Kış Bunalımına İyi Gelen Besinler Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:08

Mevsimsel duygu durum bozukluğu, kış depresyonu ve yaz depresyonu olarak ikiye ayrılır. Yılın çoğu zamanında normal ruh sağlığına sahip olan kişilerin kış aylarında depresif bir ruh haline bürünmesine kış bunalımı denilmektedir. Kişinin motivasyonunu düşüren bu durum, yanı zamanda isteksizlik, hevessizlik, kış aylarında sürekli yorgunluk hissi gibi belirtilerle görülür. Kış bunalımını artıran durumlardan biri de beslenme düzenidir. Beslenme düzeninde sürekli doymuş yağ, rafine şeker, kafein ve abur cuburlara yer vermek, depresyon belirtilerini şiddetlendirebilir. Bu yüzden beslenme programında mutlaka sağlıklı besinlere yer vermek gerekir.

Kış Bunalımına Ne İyi Gelir?

  1. Protein

protein

Yağsız proteinler, ruh halini olumlu yönde etkiler ve vücuda enerji verir. Bu özelliği ile yorgunluğun giderilmesine de katkı sağlar. Balık dışındaki deniz ürünleri, süt, peynir, yoğurt ve soya fasulyesi, yağsız proteinlere örnektir. 

  1. Omega 3

omega 3

Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, daha fazla omega 3 yağ asidi tüketen kişilerin orta depresyon semptomlarını yaşama ihtimalinin daha düşük olduğunu bulunmuştur. En fazla omega 3 içeren besinler, keten tohumu, somon ve cevizdir

  1. Şekersiz Gıdalar

şeker

Şeker, ilk başta size mutluluk verse de, UCLA'da yapılan bir araştırmada çok fazla şeker tüketmenin beyninizi işlevsel olarak değiştirebileceği bulunmuştur. Bu yüzden özellikle depresyon döneminde yüksek şekerden sonraki çöküş, sizi eski halinize döndürebileceği için uzak durmanız önerilir.

  1. Çilek

çilek

Stres, vücudu yorar ve depresyon semptomlarını şiddetlendirir. Çilek, ahududu ve yaban mersini, kortizol salınımını önlemeye yardımcı olabilir. Stresle baş etmek için bu meyveleri beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

  1. Folik Asit

folik asit

Folik asidin beyin üzerindeki etkisine dair yapılan araştırmalarda, ruh halinizi iyileştirebileceğine dair bazı gözlemler yapıldı. Vücudun bunu, ruh halini etkileyen bir nörotransmitter olan serotonin oluşturmak için kullandığına dair bazı kanıtlar var, ancak nasıl çalıştığına dair kesin bir kanıt yok. Yine de folik asit içeren yulaf ezmesi, portakal, mercimek, soya fasulyesi ve börülce gibi besinleri beslenme programına eklemenizde fayda var.

  1. B12 Vitamini

B12 vitamini


B12 vitamini eksikliği, depresyona yakalanma ihtimalinizi artırabilir. Bu yüzden somon, yengeç, sığır eti, istiridye, yumurta, süt ve güçlendirilmiş tahılları beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

  1. D Vitamini

D vitamini

D vitamini, doğrudan güneş ışığından alınabilen bir vitamindir. 10 dakika güneşe maruz kalmak, ruh halinizin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra süt, ton balığı, mantar gibi D vitamini bakımından zengin olan besinleri programınıza ekleyerek, daha iyi bir ruh haline sahip olabilirsiniz.

  1. Bitter Çikolata

bitter çikolata

Çikolatanın ruh halini üzerindeki olumlu etkilerini bilmeyen yoktur elbet. Ancak bu tüm çikolatalar için geçerli değildir. Özellikle bitter çikolata, antioksidan içeriğiyle ruh halinin önemli ölçüde iyileşmesine yardımcı olur. Bu yüzden kendinizi kötü hissettiğinizde, yüksek kakao içeren bir parça bitter çikolata tüketebilirsiniz.

  1. Hindi

hindi

Hindi, sakinleştirici ve rahatlatıcı olarak bilinen triptofan ve melatonin içerir. Özellikle stresli olduğunuz durumlarda, hindi eti tüketerek sakinleştirici etkisinden yararlanabilirsiniz. 

  1. Muz

muz

Muzun içeriğindeki triptofan, potasyum ve karbonhidrat, beyni beslemeye yardımcı olur. Ayrıca muzda bulunan magnezyum, kaygıyı azaltır ve uykuyu iyileştirebilir. Bu yüzden kış bunalımı durumunda muz tüketmek, ruhsal sağlığınıza iyi gelecektir.

Önemli Not: Kış bunalımı semptomlarınız azalmıyor, giderek artıyor ve sürekli tekrarlıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Şunlara da göz atın;

  1. Strese iyi gelen besinler nelerdir?
  2. Uyku kaçıran besinler nelerdir?
  3. Uykusuzluğa ne iyi gelir?
  4. Sonbahar yorgunluğu nasıl geçer?
  5. Bağımlılık yapan besinler nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo