Mutfaklarımızda sık sık kullandığımız kırmızı et, kuzu, koyun, dana eti gibi bölümleri kapsar. Farklı pişirme teknikleriyle hazırlanan kırmızı et, doğru saklanmadığı takdirde bozulabilir ve gıda zehirlenmelerine yol açar. Saklama koşullarına dikkat edildiğinde ise uzun süre boyunca tazeliğini koruyabilir, lezzetlerinden ödün vermeden afiyetle tüketebilirsiniz. Peki, kırmızı et nasıl saklanır, et saklama koşulları nelerdir? İşte, uzun süre boyunca taze bir şekilde kırmızı et saklama yöntemleri:
Pişen etlerin saklama süresi 3 günü geçmemelidir. Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemelidir.
Et saklama süreleri etin cinsine göre değişiklik gösterir. Kurban eti gibi taze etler, dolaba kaldırılmadan önce 3-4 saat oda sıcaklığında bekletilmeli ve kanını akıtması sağlanmalıdır. Kanı akıttıktan sonra ise önce buzdolabına, ardından buzluğa uygun şekilde yerleştirilmelidir.
Kırmızı etten kıyma çekildiyse, uzun süre bekletilmeden tüketilmemelidir. Kıymanın oda sıcaklığında bekleme süresi 4 saati geçmemelidir. Ancak yine de saklanacaksa üzerini geçecek şekilde sıvıyağ eklenmelidir.
Kırmızı etin oda sıcaklığında bekleme süresi 3 saati geçmemelidir. Et buzdolabında 1-2 saat bekletildikten sonra buzluğa kaldırılabilir.
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Eti saklarken ve çözdürürken en sık yapılan hata, sıcaklık geçişlerinin hızlı bir şekilde yapılmasıdır. Yani, eti saklayacağınız zaman önce buzdolabında, ardından buzluk bölümünde saklamanız gerekir. Çözdürme işleminde de buzluktaki et önce buzdolabına alınmalı, 2-3 saat bekletildikten sonra oda sıcaklığına alınmalı ve 4-5 saat içerisinde tüketilmelidir. Ani sıcaklık değişimleri etin kimyasal yapısında bozulmalara ve bakteri üremesine yol açabilir.
Kırmızı et, derin dondurucuda ortalama 6 ay kadar saklanır. Daha önce bahsettiğimiz gibi eti saklarken hava almadığından emin olmak gerekir. 6 ay geçtikten sonra, et tüketilmemelidir. Kırmızı eti saklayacağınız zaman, buzdolabı poşetinin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket ekleyin. Bu sayede kaç aydır buzlukta olduğu daha iyi anlayabilirsiniz.
Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt yerleştirirseniz birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde gerekli olduğu kadarını alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;