İster tezgahı silin, ister bir tencereyi ovalayın, işi yapması için çok yönlü bir mutfak süngerine uzanabilirsiniz. Muhtemelen, bu kullanışlı temizleme aracını gerektiği kadar temizlemiyorsunuzdur. Ulusal Sanitasyon Vakfı'nın 2011 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, mutfak süngeri evdeki en mikroplu yerdir. Araştırmacılar, 22 haneden insanlara evlerindeki 30 farklı yüzeyi sildiğinde, bulaşık süngerlerinin veya bezlerinin %77'sinde, salmonella ve E. coli'yi içeren bir bakteri ailesi olan koliform bulunduğunu buldular. Karşılaştırıldığında, klozet kapaklarının yalnızca %5'inde koliform vardı. Araştırmacılar, "Çalışmada tespit edilen en büyük yanılgı, banyonun evdeki en kirli yer olduğu, aslında mutfakta en fazla mikrop olduğu yönündeydi" diye yazdı araştırmacılar.
Mutfak süngerleri gözenekli ve nemlidir, bu da bakterilerin üremesi için ideal ortamı oluşturur. Houston Üniversitesi'nde gıda mikrobiyolojisi ve güvenlik uzmanı olan Ph.D. Amerikan Mikrobiyoloji Derneği. "Bu, süngerlerin her zaman nemli kalacağı ve birileri sıkarak veya zamanla kurutarak zorla çıkarana kadar suyun salınmayacağı anlamına gelir. Ayrıca yemek artıkları da süngerin içine kolayca giriyor.”
Bu ıslak, gıda dolu sünger, bakterilerin hızla büyümesi için mükemmel bir yer haline gelir. Süngerlerde milyarlarca bakteri büyüyebileceğini, ancak hepsi tehlikeli değildir. Salmonella, E.coli ve listeria gibi zararlı bakteriler veya patojenler hızla büyüyebilir ve süngerlerden ellere, mutfak yüzeylerine ve diğer ekipmanlara yayılabilir. Yüzeye ve bakteri türüne bağlı olarak günlerce orada kalabilir ve insanları hasta edebilirler.
Mutfak süngerinizi iyice ve sık sık temizlemelisiniz. Amerikan Temizlik Enstitüsü sözcüsü Jessica Ek, süngeri bir litre su ve üç yemek kaşığı klorlu ağartıcıdan oluşan bir solüsyonda 5 dakika bekletin. Ardından süngeri havayla kurumaya bırakın. Kimileri ise mikrodalga kullanmayı tercih ediyor.
Süngerinizi temizleme konusunda inançlı olsanız bile, yine de sık sık değiştirmeniz gerekir. USDA, mikrodalgada pişirmenin veya mutfak süngerlerini kaynatmanın "bakteri damarının bir kısmını azaltabileceğini" söylüyor, ancak bu, elleriniz, tezgahlarınız veya yiyeceklerinizle çapraz kontaminasyonu önlemek için yeterli değil. Sünger kullanıyorsanız, sık sık yenilerini alın.
Mikrop faktörü sizi süngerlerden uzaklaştırdıysa, yıkanabilir, sağlam kağıt havlular gibi davranan İsveç bulaşık bezleri gibi başka, daha temiz seçenekler de vardır. Çabuk kururlar, böylece bakteri o kadar yaygın değildir.
Mutfak fırçaları da bulaşıklarınızı fırçalamanın daha temiz bir yolu olabilir. Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, bakterilerin süngerlerde mutfak fırçalarına göre daha iyi büyüdüğünü ve geliştiğini, çünkü fırçaların süngerlerden daha hızlı kuruduğunu ve mikroplar için daha az dostça bir ortam olabileceğini bulmuştur.
Şunlara da göz atın;