Tarihsel olarak, yıl boyunca taze sebze yetiştirmek her zaman mümkün olmamıştır. Bu nedenle, insanlar gıdada kimyasal değişiklikler yaratmak için enzimleri kullanan bir süreç olan dekapaj ve fermantasyon gibi gıda koruma yöntemleri geliştirdiler. Kimchi, tuzlu fermente sebzelerle yapılan geleneksel bir Kore yemeğidir. Genellikle lahana ve şeker, tuz, soğan, sarımsak, zencefil ve acı biber gibi baharatları içerir. Ayrıca turp, kereviz, havuç, salatalık, patlıcan, ıspanak, yeşil soğan, pancar ve bambu filizleri gibi diğer sebzelerle de övünebilir. Kimchi genellikle servis edilmeden önce birkaç gün ile birkaç hafta arasında fermente edilse de, hazırlandıktan hemen sonra taze veya fermente edilmemiş olarak yenebilir. Bu yemek sadece nefis olmakla kalmaz, aynı zamanda birçok sağlık yararı da sunar. İşte, kimchinin faydaları;
Kimchi, kalorisi düşük olmasına rağmen besinlerle doludur. Kendi başına, kimchi'nin ana bileşenlerinden biri olan Çin lahanası, A ve C vitaminleri, en az 10 farklı mineral ve 34'ün üzerinde amino asit içerir. Kimchi, içerik bakımından büyük farklılıklar gösterdiğinden, tam beslenme profili, partiler ve markalar arasında farklılık gösterir. 150 gram kimchi aşağıdaki besinleri içerir;
-Kalori: 23
-Karbonhidrat: 4 gram
-Protein: 2 gram
-Yağ: 1 gramdan az
-Lif: 2 gram
-Sodyum: 747 mg
B6 Vitamini: Günlük Değerin %19'u
C Vitamini: Günlük Değerin %22'si
K Vitamini: Günlük Değerin %55'i
Folat: Günlük Değerin %20'si
Demir: Günlük Değerin %21'i
Niasin: Günlük Değerin %10'u
Riboflavin: Günlük Değerin %24'ü
Birçok yeşil sebze, K vitamini ve riboflavin gibi iyi besin kaynaklarıdır. Kimchi genellikle lahana, kereviz ve ıspanak gibi birkaç yeşil sebzeyi içerdiğinden, tipik olarak bu besinlerin harika bir kaynağıdır. K vitamini, kemik metabolizması ve kan pıhtılaşması dahil olmak üzere birçok vücut işlevinde önemli bir rol oynarken, riboflavin enerji üretimini, hücresel büyümeyi ve metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olur.
Kimchi'nin geçirdiği lakto-fermantasyon süreci onu özellikle benzersiz kılar. Fermente gıdalar yalnızca uzun bir raf ömrüne sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda gelişmiş bir tada ve aromaya sahiptir. Fermantasyon, nişasta veya şekerin maya, küf veya bakteri gibi organizmalar tarafından alkol veya aside dönüştürülmesiyle oluşur. Lakto-fermantasyon, şekerleri laktik aside parçalamak için Lactobacillus bakterisini kullanır, bu da kimchi'ye karakteristik ekşiliğini verir. Kimchi aşağıdaki hastalıkların tedavisinde de kullanılır;
-Belirli kanser türleri
-Soğuk algınlığı
-Kabızlık
-Mide sağlığı
-Kalp sağlığı
Bu bulguların çoğunun, tipik bir kimchi porsiyonunda bulunan miktarlarla değil, yüksek doz probiyotik takviyeleri ile ilgili olduğunu unutmayın.
Kimchi'deki Lactobacillus bakterisi, bağışıklık sağlığınızı artırabilir.
Kimchi ve diğer fermente gıdalardaki probiyotikler ve aktif bileşikler, iltihaplanma ile savaşmaya yardımcı olabilir.
Kronik inflamasyon sadece sayısız hastalıkla ilişkili olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşlanma sürecini de hızlandırır. İlginç bir şekilde, kimchi muhtemelen bu süreci yavaşlatarak hücre ömrünü uzatır.
Kimchi'nin probiyotikleri ve sağlıklı bakterileri, maya enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Mantarlara karşı doğal tedavi uygulamak isteyenler için tercih edilebilir.
Taze ve fermente edilmiş kimchi hem kalorisi düşüktür hem de kilo kaybını artırabilir. Kilo verme etkilerinden kimchi'nin hangi özelliklerinin sorumlu olduğu belirsizdir - düşük kalorili sayısı, yüksek lif içeriği ve probiyotiklerin hepsi bir rol oynayabilir.
Araştırmalar, kimchi'nin kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini gösteriyor. Bu, anti-inflamatuar özelliklerinden kaynaklanıyor olabilir, çünkü son kanıtlar, inflamasyonun kalp hastalığının altında yatan bir neden olabileceğini düşündürmektedir. Kimchi, iltihabı azaltarak, yağ büyümesini baskılayarak ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.