Kas krampları, bir kasın ağrılı, istemsiz kasılmalı ile ortaya çıkan rahatsız edici bir semptomdur. Genellikle kısa sürer. Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişiklik gösterir. Kesin nedeni her zaman bilinmemekle birlikte, nöromüsküler anormallikler, yoğun egzersiz, tıbbi durumlar, elektrolit dengesizliği, ilaç kullanımı ve dehidrasyonun ortak etkenler olduğu düşünülmektedir. Magnezyum, D vitamini gibi bazı vitaminlerin vücutta eksik olması, kas krampları olasılığını artırır. Bazı araştırmalara göre potasyum, sodyum ve magnezyum mineralleri içeren besinler, kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir.
Avokado, kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilecek besinlerle dolu kremsi, lezzetli meyvelerdir. Sık sık kas krampları yaşıyorsanız, avokado gibi elektrolit açısından zengin yiyecekleri bol miktarda tükettiğinizden emin olun.
Kas kramplarının nedenlerinden biri de dehidrasyondur. Su eksikliği, kas hücrelerinin kasılma kabiliyetini engelleyebilir ve kramplara neden olabilir. %92si sudan oluşan karpuz, yüksek su içeriği ile krampları önlemeye yardımcı olabilir.
Hindistan cevizi suyu, elektrolitlerini doğal olarak yeniden sulandırmak ve yenilemek isteyen sporcular için iyi bir seçimdir. Bir çalışma, yoğun egzersiz sonrasında hindistancevizi suyuna benzer elektrolit içeren bir içecekle dehidre edilen 10 erkek sporcunun, normal su ile hidrate oldukları zamana kıyasla elektriksel stimülasyonun neden olduğu kas kramplarına daha az duyarlı olduklarını buldu.
Tatlı patates, kas fonksiyonu için hayati önem taşıyan potasyum ve magnezyum mineralleri ile doludur. 1 fincan tatlı patates püresi, alınması gereken potasyumun %20'sini karşılar.
Yoğurt, vücudunuzda elektrolit görevi gören, özellikle potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi birçok besin maddesi bakımından yüksek olan sağlıklı bir süt ürünüdür. Kalsiyum eksikliği, kas krampları ve düzensiz kalp atışı gibi semptomlara yol açabilir.
Kemik suyu, hayvan kemiklerini suda uzun süre, genelde 8 saatten fazla kaynatarak hazırlanır. İçerisine eklenen elma sirkesiyle birlikte kas gelişimini destekler.
Papaya, potasyum ve magnezyum açısından zengin olduğu için kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir. 310 gram papaya, %15 potasyum ve %19 magnezyum sağlar.
Pancar yeşillikleri, pancarın yapraklı ve besleyici üst kısımlarıdır. En besleyici yeşillikler arasında yer alır. Kas sağlığını desteklerden kramp riskini de azaltır.
Turşu, kimchi gibi fermente besinler, kas kramplarını azaltmaya yardımcı olabilir. Turşu suyu tüketmenin sporcularda elektriksel olarak indüklenen kas kramplarını önlemeye yardımcı olabileceği görülmüştür. Erkek sporcular üzerinde yapılan bir araştırma, bütün turşulardan süzülmüş küçük miktarlarda turşu suyu içmenin, sade su içmeye veya hiç sıvı içmemeye kıyasla, elektrikle indüklenen kas kramp süresini 49.1 saniye azalttığını göstermiştir.
Somon, B vitaminleri, magnezyum, fosfor gibi minerallerle dolu bir besindir. Ayrıca anti-inflamatuar etkileri de mevcuttur. Kan hücresi üretimi, kas dokusunun oksitlenmesi ve kas kramplarının önlenmesi için önemli olan demir bakımından da zengindir.
Smoothieler, kas krampları yaşayan kişiler için mükemmel bir seçidir. Sadece nemlendirmekle kalmaz, aynı zamanda doyurucu bir kas destekleyicisi olarak da görev yaparlar. Donmuş böğürtlen, ıspanak, badem yağı gibi besinlerle hazırlanan smoothie, kasların çalışması için ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerle doludur.
Sardalya, küçük bir balık türü olsa da kalsiyum, demir, fosfor ve selenyum bakımından zengindir. bu sayede kas kramplarını önlemeye ve rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Şunlara da göz atın;