Karayip mutfağı, farklı mutfak kültürlerinden etkilenmiş bölgede yetişen sebze ve meyvelerin yoğun olarak kullanıldığı bir mutfaktır. İspanyol, Afrika, Küba, Dominik, Fransız ve Jamaika mutfağından etkilenen Karayip mutfağında, çeşitli baharatlar kullanılır. İstiridye, karides, yayın balığı, yengeç ve ıstakoz, Karayip mutfağının hemen her yerinde karşımıza çıkan deniz mahsulleri arasında sayılır. Karayipler'de her restoranda yemekten önce guacamole ve cips servisi yapılır. Bu mutfakta pirinç, bezelye ve mısır kullanımı da yaygındır.
Karayip mutfağı yemeklerinde özgün bir baharat türü olan jerk kullanılır. İskoç biberi, sarımsak, karanfil, tarçın ve hindistan cevizinden oluşan jerk baharatı, yemeklere farklı bir lezzet katar. Karayip mutfağında yemekler genellikle buharda pişirilir. Kızartmalar çok azdır. Et ve peynir tüketimi de yaygındır.
Karideslerin farklı baharatlarla pişirilmesiyle hazırlanan pepper shrimps, Karayipler'de bir sokak lezzetidir. Genellikle tavada İskoç biberi, sarımsak ve tereyağı ile pişirilen karidesler, sos eşliğinde servis edilir.
Haşlanmış plantain, kızarmış peynir, yumurta, salam ve soğan ile hazırlanan mangu yemeği, aslında bir Dominik lezzetidir. Ancak Karayipler'de de yaygın olarak tüketilir. Garnitür olarak servis edilir.
Bahamalar'ın meşhur lezzeti olan conch fritters, sığır eti, salyangoz eti ve baharat karışımından oluşur. Atıştırmalık olarak sunulan bu yemek, hazır paketlerde de satılır. Genelde ana yemekten önce aperatif olarak sunulur.
Samosaya benzer bir görünümde olan aloo pie, un, su ve patates püresinden oluşur. Kızartma usulüyle pişirilen bu yemek, sebzeli börek olarak da bilinir. Genelde acı soslar eşliğinde sunulur.
Kökleri Batı Afrika'ya dayanan callaloo, Karayipler mutfağında sık sık tüketilir. Amarant yaprakları ile hazırlanan bu çorba, bamya ve hindistan cevizi sütü gibi farklı malzemelerden oluşur.
Tavuğun, jerk baharatı ile birleştirilmesiyle oluşan bu yemek, soya sosu, esmer şeker ve jalapeno biberi ile zenginleştirilir. Izgarada pişirilen tavuk, sosla buluştuktan sonra sıcak sıcak servis edilir.
Karayipler, Latin Amerika, İspanya ve Filipinler'de tüketilen bu yemek, sığır eti ve domates ile hazırlanır. Küba'nın ulusal yemeği olarak bilinse de, Karayipler mutfağında ana yemek olarak tüketilir.
Kızartılmış muz ile bilinen totones, plantain adı verilen muzların derin yağda pişirilmesiyle hazırlanır. Ana yemeklerden önce cips olarak sunulur.
Kızılderili kökenli bir yemek olan pepperpot, Karayip mutfağında özellikle Noel zamanı pişirilir. Tavuk, köri ve pişmiş pilavdan oluşan bu yemek, Guyana'nın ulusal yemeğidir.
Hindistan cevizi sütü, yoğun krema ve yoğunlaştırılmış süt ile hazırlanan bu tatlı, aslında bir tür hindistan cevizli dondurmadır. Sıcak günlerde tercih edilen bu tatlı, Karayipler'in birçok yerinde bulunabilir.
Şunlara da göz atın;