Karamel sosu, çeşitli tatlılara ekstra tatlılık ve zenginlik katmanın mükemmel bir yoludur. Hazır olarak satılır ancak kendiniz yapmanız daha iyidir. Karamel sosu yapmak sanıldığı kadar kolay değildir. Dikkat edilmesi gereken belli kurallar vardır. Bunlardan en önemlisi sıcaklıktır. Fazla pişirildiğinde acılaşabilir.
Karamel sos fazla pişirilirse yanabilir, kıvamı bozulabilir. Sosun dokusunu elde etmek için karamelin 104 dereceye ulaşması gerekir. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa karamel o kadar kalınlaşır. 118 dereceye ulaştığında çok daha çiğnenebilir ve sert hale gelir; tadı hala karamel gibi olabilir ancak sosun olmasını istediğimiz gibi hiç de akışkan değildir. Bu nedenle bir dahaki sefere ev yapımı karamel sosu hazırlarken şeker termometresini çıkardığınızdan ve o değerli sosun sıcaklığına dikkat ettiğinizden emin olun.
Mutfakta zaman zaman hatalar olması kaçınılmazdır, peki karamelin sıcaklığının yanlışlıkla 104 dereceyi aşmasına izin verirseniz ne yapmalısınız? Neyse ki, karamel pek çok biçimde tüketilebilir, bu nedenle biraz hareket alanınız vardır. Böyle bir durumda sos fikrinden vazgeçip karamelden keyif almanın başka yollarına odaklanmak en iyisidir.
Yaklaşık 118 dereceye ulaştığında karamel çiğnenebilir ve sert hale gelir. Yani bu sırada ocaktan alırsanız kare karamelli şeker parçalarına dönüştürebilirsiniz. Bunları dondurmanın üzerine tam olarak dökemezsiniz, ancak kareler yine de lezzetli bir ikramdır. Sıcaklığın 104 derecenin üzerine çıkmasına izin verirseniz, onu kırılgan hale getirebilirsiniz. Yaklaşık 150 derecelik bir sıcaklık size sert, kırılabilir, kırılgan bir doku verecektir. Karamel sosun mükemmel dokusunu elde etmek için her zaman tekrar deneyebilirsiniz, böylece ilk denemenizde karamel sosunu karıştırırsanız karamelin diğer formlarını da deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;