Mutfaklarda en sık kullanılan baharatlardan biri olan karabiber, Piperacaea familyasına ait bir bitkidir. Meyveleri kurutulup baharat haline getirilir. Kökeni Hindistan olan bu baharat, tüm sıcak iklimlerle yetiştirilmeye uygundur. Çorba ve ana yemeklerde tuzdan sonra en çok kullanılan baharat olan karabiber, keskin kokusuyla tek nefeste defalarca hapşırmamıza neden olur. Üstelik karabiberin kullanım alanı, yemeklere lezzet vermekle de sınırlı değil. İşte, karabiberin farklı farklı kullanım alanları:
Tıbbi alanda da kullanılan karabiber, özellikle kuru öksürüğe iyi gelmesiyle bilinir. Bir dilim limon veya bir tatlı kaşığı balın üzerine karabiber serpiştirip yerseniz, hem öksürüğünüz azalacak, hem de balgam söktürecektir. Ayrıca boğaz ağrılarını da yatıştırabilir.
Karabiber, vücut ısısını artıran bir yağa sahiptir. Antrenman sonrası kaslarınızın gevşemesi için bölgeye karabiber yağıyla masaj yaparsanız, kan dolaşımınız hızlanır. Bu sayede kas ağrılarınız da hafifler.
Karabiber, özellikle burnunuz tıkandığında çok işe yarayabilir. Bir litre kaynar suya birkaç damla karabiber yağı damlatmak ve çıkar buharı solumak, burun tıkanıklıklarını giderebilir.
Koyu renkli çamaşırlarınız her yıkamada daha fazla soluyorsa, sizi böyle alalım. Çamaşırlarınızın üzerine bir çay kaşığı karabiber koyarak renklerinin parlak kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu işlemi, yalnızca koyu renkli kıyafetlerde uygulayın.
Karabiber, antioksidan özellikleri sayesinde cilt temizleyicisi olarak kullanılabilir. Isıyı artıracağı için kan dolaşımını da hızlandırır. Yumuşak kıllı bir fırçayla karabiber yağını cildinize masaj yapmak için kullanabilirsiniz. Ancak masaj yapmadan önce yağı kolunuzun küçük bir alanında deneyerek alerjik reaksiyon gösterip göstermediğinizi kontrol edin.
Midenizde hazımsızlık problemi varsa, karabiberden yardım alabilirsiniz. Karabiber çayı hazırlayarak hazımsızlık probleminizi giderebilirsiniz. Ancak kronik bir hastalığınız varsa, karabiber çayını denemeden önce mutlaka doktorunuza başvurun.
Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız, canınız sigara istediğinde karabiber yağını koklayabilirsiniz. Koklama esnasında boğazda yanma hissi oluştuğu için, sigara isteğiniz azalır.
Karabiber, yediklerinizin daha kolay sindirilmesini sağlar ve bazı hastalıkların önlenmesine de yardımcı olur. Bu yüzden yemeklerinize karabiber ekleyebilir veya ılık suya yarım çay kaşığı karabiber eklemeyi deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;