Kanser oluşumunda genetik faktörlerin dışında sağlıksız beslenme alışkanlıkları, alkol tütün kullanımı ve yetersiz fiziksel aktivite gibi unsurların rol oynadığını biliyor muydunuz? Bazı besinler kanserojen madde içerirken, bazıları ise kansere karşı vücuda doğal koruma sağlıyor. Peki, hangi besinler kansere karşı vücudu koruyor? Kanseri tetikleyen besinler neler? İşte, kanser düşmanı 10 besin:
Antioksidan özellikleri ile bilinen soğan ve sarımsak, kansere karşı oldukça etkilidir. Özellikle gastrointestinal bölgedeki kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır. Günde 2-3 diş sarımsak veya 1 adet küçük boy soğan tüketmek sağlık açısından önemlidir.
Siyah üzümün çekirdeği, en güçlü antioksidanlardan biridir. Yapılan çalışmalarda, çekirdekli siyah üzümün özellikle kolon, pankreas ve akciğer gibi kanser türlerine karşı etkili olduğu belirtilmiştir. Günde 15 adet veya 1 salkım çekirdekli siyah üzüm tüketilmesi önerilir.
Ispanak, içeriğinde bulunan folik asit ve karotenlerle kansere karşı doğal bir silah niteliğindedir. Yapılan çalışmalarda özefagus, ağız ve mide kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Ispanak haftada 2-3 kez yemek veya salata olarak tüketilebilir. Ispanaklı tarifler sayfamızdan yararlanabilirsiniz.
Kanser önleyici antioksidanlar olarak bilinen vulgaxanthin ve betanin kırmızı pancarın içerisinde bulunmaktadır. Fakat pancarın kaynatılarak tüketilmesi, faydalarını önemli ölçüde azaltır. Günlük kanser koruması için, taze pancarı sıkarak içmeniz önerilmektedir.
İçeriğinde bulunan mor pigmentler sayesinde siyah havuç, birçok kanser hücresini baskılayarak üremelerini engellemektedir. Aynı zamanda bağışıklığı da güçlendirir. Kırmızı pancar da olduğu gibi siyah havuç da sıkılarak meyve suyu olarak içilmelidir.
Domatese kırmızı rengini veren likopen, kanser hücrelerinin büyümesini durdurmaktadır. Yaz aylarında tüketilen domateslerin likopen içeriği daha yüksektir. Özellikle rahim ağzı kanserine karşı koruyucu etkilidir.
Zengin polifenol içeren yeşil çay, içeriğinde bulunan epigallokateşin gallat sayesinde kansere karşı potansiyel bir önleyici olarak görülmektedir. Kansere karşı koruma sağlamak için günde bir fincan yeşil çay tüketilmesi önerilir.
Akdeniz tipi beslenmenin en önemli malzemesi olan zeytinyağının kansere karşı koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden günlük beslenmede zeytinyağı kullanılması önerilir.
Yemeklerde daha fazla soya fasulyesi tüketen Asya toplumlarında, meme kanserinin daha az görüldüğü belirtilmiştir. Bu yüzden günde bir fincan pişmiş soya fasulyesi tüketmek, meme kanserine karşı koruyucu bir etki sağlar.
Zihinsel gelişime önemli ölçüde destek olan balık, içeriğinde bulunan omega 3 sayesinde beyin ve göz hücrelerinin korunmasına destek olur. Sardalye, uskumru ve somon gibi balık türleri yapılan çalışmalara göre meme, bağırsak ve prostat kanserine karşı koruyucu bir etki göstermektedir.
Kanseri Tetikleyen Besinler Nelerdir?
Şunlara da göz atın;