Kalp Hastaları Kurban Eti Yiyebilir Mi?

Kalp hastaları kurban bayramında nasıl beslenmeli, kurban eti kolesterolü yükseltir mi, kalp hastalarının et tüketimi ne kadar olmalı? İşte, Uzm. Dyt. Nihan Yakut'tan kalp hastaları için bayramda beslenme önerileri:
Kalp Hastaları Kurban Eti Yiyebilir Mi?
13 Haziran 2024, 10:24

Kalp hastalıkları söz konusu olduğunda genel beslenme önerisi genellikle Akdeniz Tipi Diyet olmaktadır. Akdeniz tarzı beslenme hayvansal kaynaklı besinlerin daha az tercih edildiği, ağırlıkla sebzeler ve sağlıklı yağlardan oluşan, kırmızı et yerine beyaz etin tercih edilmesi gereken bir diyet tipidir. Ancak bu kalp hastalarının kırmızı et tüketemeyeceği anlamına gelmemektedir. Vücudun elbette kırmızı et içerisindeki mikro elementlere de ihtiyacı vardır. Ancak önerimiz sıklığının mümkün olduğunca düşük olması yönündedir. Kalp hastaları bayramda kırmızı eti, tamamen yağsız, ızgara/ fırın/ haşlama gibi yöntemlerle pişirilmiş şekilde ve küçük porsiyon ile tüketebilir. Pişme yöntemini kızartma, kavurma gibi yöntemlerden yana tercih etmek, yağlı et ve tereyağı kullanmak ise kalp damar hastalıklarına davetiye çıkaran ve/veya hastalık seyrini kötüleştiren yöntemlerdir.

kalp sağlığı

Kalp Hastaları Bayramda Nasıl Beslenmeli?

Kalp hastaları ağırlıklı olarak Akdeniz tipi diyeti tercih etmelidir. Bayram nedeni ile var olan iyi ve sağlıklı alışkanlıklarından tam anlamıyla vazgeçmemeleri gerekir. Bayramın ilk günü kesilen, dinlenmemiş kurban eti tüketilmemelidir. Bu tarz bir tüketim, sindirim ve boşaltım sorunlarına neden olur. Sindirim sorunlarının oluşması özellikle gaz ve şişkinlik gibi semptomların ortaya çıkması bu hastalarda spazmın – kriz ile karıştırılmasına sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra kontrolsüz ve aşırı yemek birçok kardiyak problemi de beraberinde getirebilir. Hastalar az ve sık beslenmeye özen göstermelidir.

kırmızı et

Kırmızı Et Kolesterolü Yükseltir Mi?

Her türlü kırmızı et kolesterolü yükseltmede etkilidir. Etin tüketim sıklığı, pişirilme yöntemi, yapısı (yağlılık) kolesterolü yükseltme etkisinde hızı belirleyen parametrelerdir. Kolesterol yüksekliği yalnızca kırmızı et ile sınırlı olmayıp, hayvansal kaynaklı tüm besinler, yüksek miktarda kullanılan her türlü yağ ile olabilmektedir.

kuşbaşı et

Kalp Hastalarının Et Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Bir porsiyon için ortalama tüketim 120 – 150 gr’ı (4 – 5 Köfte) geçmemelidir. Haftada ortalama 1 veya 2 defa hatta mümkünse 10 günde 2 defa şeklinde tüketmeleri daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

Kurban Eti Nasıl Yenmeli?

Kurban eti, kesimin hemen ardından tüketilmemelidir. Dinlenmeyen et, içerisindeki bazı kimyasal reaksiyonların olması nedeni ile normalden serttir. Bu sertlik sindirim sorunlarına neden olmaktadır. Yani kişiler kesimi takip eden süre içerisinde pişirip yedikleri et ile bedenlerine zarar vermektedir. Et kesimden sonra 24 saat dinlendirilmeli ve daha sonra tüketilmelidir. Bayramların olmazsa olmazı kavurma genellikle sağlıklı tercih edilen pişirme yöntemleri arasına girmez ancak kültürel alışkanlıklar nedeni ile yapılması olasıdır. Mümkünse her gün kavurma şeklinde tüketimden uzak durulamalıdır. Kurban eti yağsız, ızgara/fırın/haşlama gibi yöntemlerle pişirilmiş şekilde ve küçük porsiyonlar olarak tüketilmelidir. Et tüketirken beraberinde birbirinden farklı yeşillikler içeren salata tüketimi sindirimi kolaylaştıracaktır.

Yazar:

Uzm. Dyt. Nihan Yakut

instagram.com/nihanyakut

Şunlara da göz atın;

  1. Kurban bayramını kilo almadan nasıl geçirebiliriz?
  2. Kurban eti nasıl kesilir?
  3. Kurban eti nasıl pişirilir?
  4. Kalp hastalıklarında risk faktörleri nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo