Kaju kreması, fıstık ezmesi veya badem ezmesine harika bir alternatiftir ve yapımı kolaydır. Sadece kaju fıstığı ile sade yapabilir veya akçaağaç şurubu ya da bal, tarçın, vanilya tozu veya diğer aromalarla karıştırarak daha lezzetli bir krema da elde edebilirsiniz. Kaju, aslında kaju elmasından elde edilen tohumlardır, ancak diğer kuruyemişlere benzer lezzetleri ve dokuları nedeniyle onlara kuruyemiş denir. Brezilya'ya özgüdürler ve şu anda Batı Afrika ve güneydoğu Asya'nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli tropikal bölgelerinde yetiştirilmektedirler. Sizler için kaju kreması nasıl hazırlanır anlattık. İşte, kaju kreması nasıl yapılır:
Kajular Nasıl Hazırlanır?
- Kaju satın alın. Kaju, çoğu marketin kuruyemiş bölümünde kolayca bulunur. Genellikle çiğ veya kavrulmuş olarak bulunabilirler. Yaklaşık 2 su bardağı kajudan 1 ¼ su bardağı kaju kreması yapılır.
- Kaju, kabukları hala bozulmamış halde satın alınamaz. Kaju, zehirli meşe ve zehirli sarmaşıkla aynı ailedendir, yani kabukları, cilt tahrişlerine ve kızarıklıklara neden olan urushiol adı verilen bir toksin salgılar. Bu sebeple kabuklarından ayrı, kavrulmuş ya da çiğ olarak satılır.
- Bal ile kavrulmuş kaju gibi zaten aromalı olan kajular da mevcuttur. Bunlar kaju yağı yapmak için de kullanılabilir.
- Kajuları suda bekletin. Çiğ olarak satın aldıysanız, onları kaju yağında işlemeden önce ıslatmaya ve kurutmaya karar verebilirsiniz. Cevizleri ıslatmak için 4 su bardağı kajuyu cam veya seramik bir kaseye koyun. Cevizler tamamen batacak şekilde kaseyi suyla doldurun ve 1-2 yemek kaşığı rafine edilmemiş tuz ekleyin. Kaseyi örtün ve yaklaşık 2-3 saat bekletin.
- Tuzu çıkarmak için kajuları durulayın. Kajuların üzerinde kalan tuz kalıntılarını temizlemek için soğuk su kullanın.
- Kajuları kurutun.. Kajuları bir çerez kağıdına veya bir kurutucu rafına tek bir katman halinde yayın. Fırınınızı veya kurutucunuzu 65 °C sıcaklığa ısıtın. Kajuları periyodik olarak kontrol edin ve her tarafının kuruduğundan emin olmak için atın. Yanmadıklarından emin olmak için onları izleyin.
- Kajuları kızartın. Fırınınızı 163 °C ısıtın. Seramik bir kabı 5 dakika önceden ısıtın ve ardından bu tabağa tek kat kaju fıstığı koyun. Onları fırının ortasında yaklaşık 20 dakika pişirin. İstenirse, bu sırada kajuları kaplamak için biraz zeytinyağı veya tuz ekleyin. Kajuları iyice karıştırın.
- Kaju kreması yapmak için kullanmadan önce fındıkları soğumaya bırakın. Çoğu fındık gibi kaju da yoğundur ve içlerinde ısı toplanabilir. Fındıkları soğumaya bırakmak, onları tereyağına dönüştürürken yanma riskini azaltacaktır.
Kaju Kreması Nasıl Yapılır?
- Malzemelerinizi birleştirin. 1 ¼ su bardağı kaju kreması üretmek için en az 2 su bardağı kajuya ihtiyacınız olacak. Ayrıca tuz eklemek isteyebilirsiniz; bu miktarda kaju için ¼ çay kaşığı tuz ekleyin. Aromalı bir kaju yağı yapmayı planlamıyorsanız, yağ, su veya tatlandırıcılar gibi başka herhangi bir malzemeye ihtiyacınız yoktur. Sade kaju kreması sadece kajudan ve istenirse biraz tuzdan oluşur.
- Ekipmanınızı monte edin. Bir mutfak robotu ve bir spatula hazırlayın. Mutfak robotu sağlam olmalı ve uzun süre çalışabilmelidir. Alternatif olarak, bir kahve değirmeni (belirli bir zamanda muhtemelen daha küçük miktarlarda kajuları işleyecektir) veya yüksek güçlü bir blender kullanabilirsiniz.
- Kajuları gıda işleme makinesine yerleştirin. Kajuları doğramak için işlemciyi yüksek hızda çalıştırın. Birkaç dakika sonra büyük parçalardan ince taneye, 4-5 dakika sonra yapışkan bir macuna dönüşecek olan kajuların kıvamını izleyin. Kajular birkaç dakikalık işlemden sonra tereyağına dönüşeceğinden yağ veya su eklemek gerekli değildir.
- Mutfak robotunuzu biraz dinlendirin. Mutfak robotunuz biraz fazla ısınabilir ve çalışmasına ara verebilir. Mutfak robotunun soğuması için 2-3 dakika ara verin. Bu sefer kasenin kenarlarını sıyırmak ve kajuları biraz karıştırmak için kullanın.
- Mutfak robotunuzu yeniden başlatın. Kajuları işlemeye devam ettiğinizde, yağ salmaya başlayacak ve bu da onların yapışkan hale gelmesine neden olacaktır. Kajuları kremalı bir tereyağına dönüşmeye başlayınca 2-3 dakika daha işleyin. Kasenin kenarlarını tekrar kazımayı bırakın ve istediğiniz kıvama gelene kadar işlemeye devam edin. Tüm işlem, ekipmanınıza bağlı olarak 15-25 dakika kadar sürebilir, bu yüzden sabırlı olun.
- En sonunda herhangi bir tuz veya tatlandırıcı ekleyin. Tuz eklemeyi seçerseniz, 2 bardak kaju için ¼ çay ka��ığı rafine edilmemiş tuz kullanın. Kaju kremasını tatlandırmak için bal, ham şeker veya bal (1-2 yemek kaşığı) da eklenebilir.
- İnce kıyılmış kaju parçalarını ekleyin. Doğranmış kaju kremanıza gevreklik katacaktır.
Kaju Kreması Nasıl Saklanır ve Kullanılır?
- Kaju kremasını buzdolabında saklayın. Kaju kremasını sıkıca kapatılmış kapaklı bir cam kavanoza aktarın. Buzdolabında saklayın ve bir hafta içinde kullanın. Oturduktan sonra yağ ve katılar ayrılacaktır, bu nedenle her kullandığınızda iyice karıştırmanız gerekecektir.
- Kaju yağını dondurucuda saklayın. Kaju kremasını şeker kalıplarına veya buz küpü tepsilerine dökün. Dondurulduktan sonra, bu mini kaju yağı bloklarını dondurucuda güvenli bir kapta veya saklama torbasında yaklaşık 4 ay saklayabilirsiniz.
- Kaju kremasını fıstık ezmesi gibi yiyin: ekmek, muz, elma dilimleri veya doğrudan kavanozdan. Kaju kreması, kremsi, tereyağlı, zengin bir tada sahiptir ve birçok insan fıstık ezmesinin tadına tercih eder. Tereyağı, protein ve doymamış yağlar açısından zengindir, bu da onu ideal bir sağlıklı enerji atıştırması yapar.
- Yemek pişirirken kaju kreması kullanın. Ayrıca fıstık ezmesi, badem ezmesi veya tahin gerektiren herhangi bir tarifin yerini alabilir.
- Kaju kremalı kurabiyeler yapın.
- Kaju kremasını hediye edin.. Kavanozlar için kişiselleştirilmiş etiketler yapın ve kavanozların etrafına bir kurdele bağlayın. Ev yapımı kaju kremanızı arkadaşlarınıza veya ailenize doğum günü veya tatil hediyesi olarak verin.
Şunlara da göz atın;
- Kajunun faydaları nelerdir?
- Kuruyemişli tarifler
- Yer fıstığının faydaları
- Kaju nasıl kavrulur?