Kahverengi tereyağı veya beurre noisette, hem tuzlu hem de tatlı yemeklerle eşleştirildiği Fransız mutfağında klasik olarak kullanılan bir sostur. Kahverengi tereyağındaki tek bileşen tuzsuz tereyağıdır. Bu nedenle kahverengi tereyağı yaparken kullandığınız ürünün kalitesi ve ekipmanlar oldukça önemlidir. Sonuçta, kahverengi tereyağı ile yanmış tereyağı arasında ince bir çizgi var, bu yüzden birçok tarif doğaçlama yapılabilse de, buna dikkat edilmesi gerekiyor.
Tereyağı, süt katıları ve süt yağının bir bileşimidir ve bunlardan birincisi, tereyağı eritildiğinde tencerenin dibine çöker. Sonuç olarak, süt katıları pişmeye ve kahverengileşmeye başlar ve sosa karakteristik rengini ve lezzetini verir. Yaygın bir pişirme tekniği olmasına rağmen, çoğu düşük duman noktası nedeniyle tereyağını yakar.
Tereyağınızı ve rengini pişirirken daha doğru bir şekilde izlemenizi sağladığı için sığ ve paslanmaz çelik bir tava kullanmanızı öneririz. Tereyağını orta-yüksek ateşte ısıtın, erirken köpürmeye başladığını fark edeceksiniz. Isıyı dağıtmak için tavayı ara sıra karıştırın veya döndürün. Ardından, köpük azalmaya başladığında, tereyağınızı neredeyse sabit bir hızda karıştırın çünkü bu noktadan sonra gerçekten kahverengileşmeye başlar ve bu nedenle yanma riski vardır. Tereyağınız karamel rengi alıp mis gibi koktuğunda ocaktan alınmaya ve ısıya dayanıklı bir kaba dökülmeye hazırdır.
Birçoğu kahverengi tereyağını şekerlemeyle karşılaştırır, tadı biraz kızarmış ve tatlıdır. Tipik tereyağından kesinlikle daha derin bir tada sahiptir ve kahverengi tereyağınızı ne kadar esmer sevdiğinizi tam olarak tanımlayabilirsiniz. Bununla birlikte, asla yanmış tadı olmamalıdır. Bir kısmını yanlışlıkla yakarsanız, tereyağını bir kahve filtresinden geçirerek kurtarabilirsiniz; bu, yanmış parçaların çoğunu süzmeye yardımcı olacaktır.
Tereyağından elde edilen süt ürünleri çıkarıldığında ürününüz bozulmaya karşı daha dirençli hale gelir. Esmer tereyağı söz konusu olduğunda, buzdolabında kapalı bir kavanozda en az iki hafta güvenle saklayabilirsiniz. Yine de şüpheniz varsa, denemelisiniz. Kokusunda ekşilik varsa ya da farklı kokuyorsa kullanmayın. Bununla birlikte, kahverengi tereyağı üç aya kadar dondurucuda hava geçirmez bir kapta iyi saklanır, bu nedenle bir süre sizinkini kullanmayacağınızı biliyorsanız, dondurmak daha iyidir.
Şunlara da göz atın;