Kahve Hazırlarken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Kahve hazırlarken birçok kişinin yaptığı hataları sizler için yazımızda derledik. İşte, kahve hazırlarken yapılan 8 hata ve çözüm önerileri:
Kahve Hazırlarken Yapılan Hatalar Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:32

'Kahve içmeden ayılamıyorum.' diyenleri böyle alalım. Bir fincan kahve ile güne dinç başlamak, odaklanmak ve uykuyu bertaraf etmenin ne kadar muhteşem bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak çok sevdiğiniz kahveyi hazırlarken gerçekten gereken ilgiyi gösteriyor musunuz? Kahveden daha fazla keyif almanızı sağlayacak, çekirdeklerin gerçek tadına ulaşmanızı sağlayacak yöntemleri yazımızda derledik. İşte, kahve hazırlarken yaptığınız hatalar ve çözüm önerileri:

kahve

  1. Kahvenin tazeliğine dikkat etmiyorsunuz.

İyi bir kahve için, ilk adım kahvenin tazeliğinden geçiyor. Kahve alırken ne zaman öğütüldüğüne, çekirdeklerin tazeliğine özen göstermiyorsanız, istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Özellikle Türk kahvesinin tazeliğinde çekirdekler çok önemli. Tazeliğini nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız, kokusuna bakabilirsiniz. Kahvenin tanecikleri birbirine yapışmıyorsa ve keskin bir kokusu varsa, kahveniz taze demektir. Filtre kahvelerde ise paketin üzerindeki tarihlere göz atabilirsiniz. Çekirdeklerin 6 ay içinde toplanmış olması ve son 1-2 hafta içinde öğütülmüş olması gerekir.

  1. Kahvenin kalitesine bakmıyorsunuz.

Kahvenin kalitesini anlamak için, soğuk su dolu bardağa 1 tatlı kaşığı kahve ekleyin. Kahve dibe çöküp suyu boyuyorsa kahvenin içinde yabancı katkı maddeleri var demektir. Kahvenin kalitesi konusunda daha da uzmanlaşmak istiyorsanız, 'Kahve tadımı nasıl yapılır?' yazımıza göz atın.


kahve

  1. Kahvenin ölçüsünü göz kararı ekliyorsunuz.

Kahvenin suya oranının 1/16 olması gerektiğini biliyoruz. Ancak ne kadar ekleyeceğinize göz kararı karar veriyorsanız, lezzetini önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Oranı ayarlamak için dijital tartılardan da yararlanabilirsiniz.

  1. Kahvenizi çektirmiyorsunuz.

Çekirdek kahve yerine çekilmiş kahve alıyorsanız, kahveniz kısa sürede bayatlamaya ve tazeliğini yitirmeye başlar. Bu yüzden çekirdek kahve alıp evde öğütmek daha kaliteli bir içim elde etmenizi sağlar.

  1. Sıcak su kullanmıyorsunuz.

Damlama usulüyle demlenen kahve makinelerinin bir kısmı, suyu yeterince ısıtmaz. Bu nedenle makinenin içerisine olabildiğinde sıcak su koyun. Ayrıca kahve bardağına bir miktar sıcak su koyup bardağı ısıtmayı da ihmal etmeyin.

kahve

  1. Kahveyi yanlış saklıyorsunuz.

Kahve, oksijen, nem, ışık ve sıcaklığın yüksek olduğu ortamlarda çabuk bayatlar. Bu yüzden çok sıcak veya çok soğuk bir ortamda saklamaktan kaçının. Mümkünse kapaklı cam kavanozlarda muhafaza edin. Ayrıca serin ve karanlık bir dolaba yerleştirmek de daha doğru olacaktır. Daha çok bilgi sahibi olmak için 'Kahve nasıl saklanır?' yazımıza göz atın.

kahve

  1. Demlemek için musluk suyu kullanıyorsunuz.

Kahvenin %99'unu su oluşturuyor. Eğer musluk suyu kullanırsanız, kahvenin tadı da kötü olur. Bu yüzden filtrelenmiş musluk suyu veya içme suyunu tercih etmeniz gerekir.

  1. Filtreyi temizlemeden kullanıyorsunuz.

Kahve filtresini sıcak suyla çalkalamalı, içini güzelce temizlemelisiniz. Aksi takdirde önceki kahvenin çöpleri, yeni kahvenizin tadını bozacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kahve öğütme rehberi
  2. Kahve demleme yöntemleri
  3. Kapsül kahve nasıl yapılır?
  4. Espresso bazlı kahveler
  5. En iyi kahve yapmanın püf noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo