Kabak, kabakgiller bitki ailesinden kavun, salatalık gibi sebzeler ile aynı ailedendir. 1 metreden fazla büyüyebilir, ancak genellikle henüz olgunlaşmamışken hasat edilir - tipik olarak 20 cm'nin altında ölçülür. Kabak genellikle bir sebze olarak kabul edilse de botanik olarak meyve olarak sınıflandırılır. Koyu sarıdan koyu yeşile kadar değişen çeşitli çeşitlerde bulunur. Kabak, halk hekimliğinde soğuk algınlığı, ağrı ve çeşitli sağlık durumlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. İşte kabakların faydaları:
Kabak, çeşitli vitaminler, mineraller ve diğer faydalı bitki bileşikleri açısından zengindir. 220 gram pişmiş kabak aşağıdaki besin değerlerini içerir;
Ayrıca az miktarda demir, kalsiyum, çinko ve diğer birkaç B vitamini içerir. Özellikle bol miktarda A vitamini içeriği görme ve bağışıklık sisteminizi destekleyebilir. Çiğ kabak, pişmiş kabak ile benzer bir beslenme profili sunar, ancak daha az A vitamini ve daha fazla C vitamini içerir; bu, pişirmeyle azalma eğiliminde olan bir besindir.
Kabak ayrıca antioksidanlar açısından da zengindir. Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı olan faydalı bitki bileşikleridir. Lutein, zeaksantin ve beta-karoten gibi karotenoidler özellikle kabakta bol miktarda bulunur. Bunlar gözlerinize, cildinize ve kalbinize fayda sağlayabilir ve prostat kanseri gibi belirli kanser türlerine karşı bir miktar koruma sağlayabilir.
Kabak, çeşitli şekillerde sağlıklı sindirimi teşvik edebilir. Yeni başlayanlar için, dışkıyı yumuşatabilen su açısından zengindir. Bu onları geçmeyi kolaylaştırır ve kabızlık şansınızı azaltır. Kabak ayrıca hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Çözünmeyen lif, dışkıya hacim kazandırır ve yiyeceklerin bağırsaklarınızda daha kolay hareket etmesine yardımcı olarak kabızlık riskini daha da azaltır. Diyetinizde yeterli sıvı varsa bu fayda daha da artar. Bu arada, çözünür lif, bağırsağınızda yaşayan faydalı bakterileri besler. Buna karşılık, bu dost bakteriler, bağırsak hücrelerinizi besleyen kısa zincirli yağ asitleri üretir.
Kabak, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. 230 gram pişmiş kabak, karbonhidrat alımını azaltmak isteyenler için makarnaya harika bir düşük karbonhidrat alternatifi sağlar. Makarna yemeklerinin makarnalarını kabak ile değiştirerek tüketebilirsiniz. Spiral halde, dilimleyerek ya da rendeleyerek tüketebilirsiniz. Düşük karbonhidratlı diyetler, kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir, bunların her ikisi de kan şekeri düzeylerini sabit tutabilir ve tip 2 diyabetli kişilerde ilaç ihtiyacını azaltabilir. Dahası, kabak lifi kan şekerini stabilize etmeye yardımcı olur ve yemeklerden sonra seviyelerin yükselmesini önler. Kabak da dahil olmak üzere meyve ve sebzelerden elde edilen lif açısından zengin diyetler, sürekli olarak daha düşük tip 2 diyabet riski ile bağlantılıdır. Kabakta bulunan lif, kan şekerini de stabilize etmeye yardımcı olabilecek insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir.
Kabak ayrıca kalp sağlığına da katkıda bulunabilir. Yüksek lif içeriği büyük ölçüde sorumlu olabilir. Gözlemsel çalışmalar, daha fazla lif tüketen kişilerin kalp hastalığı riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Kabakta bulunan bir tür çözünür lif olan pektin, toplam ve "kötü" LDL kolesterol seviyelerini düşürmede özellikle etkili görünmektedir. Kabak ayrıca kan damarlarınızı genişleterek yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek potasyum açısından da zengindir. Daha sağlıklı kan basıncı, daha düşük kalp hastalığı ve felç riski ile bağlantılıdır. Ayrıca, karotenoidler bakımından zengin diyetler - benzer şekilde kabakta bulunur - özellikle kalp hastalığına karşı koruyucu görünmektedir.
Beslenmenizde kabak almak görüşünüzü güçlendirebilir. Bunun nedeni kısmen kabakların C vitamini ve göz sağlığı için önemli olan iki besin olan beta-karoten açısından zengin olmasıdır. Kabak ayrıca antioksidanlar lutein ve zeaksantin içerir. Araştırmalar, bu antioksidanların retinanızda birikebileceğini, görüşünüzü iyileştirebileceğini ve yaşa bağlı göz hastalıkları riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.
Düzenli kabak tüketimi kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu meyve su bakımından zengindir ve düşük kalori yoğunluğuna sahiptir, bu da tok hissetmenize yardımcı olabilir. Lif içeriği ayrıca açlığı azaltabilir ve iştahınızı uzak tutabilir. Ayrıca, araştırmalar sürekli olarak yüksek meyve ve sebze alımını kilo verme ve zaman içinde daha yavaş kilo alma oranıyla ilişkilendiriyor. Ayrıca, kabak ile benzer beslenme profillerine sahip nişastalı olmayan, koyu yeşil veya sarı sebzelerin alımı kilo kaybı için özellikle faydalı görünmektedir.
Kabak, tümü kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilecek lutein ve zeaksantin antioksidanlarının yanı sıra K vitamini ve magnezyum açısından zengindir.
Test tüpü ve hayvan çalışmaları, kabak özlerinin belirli kanser hücrelerinin büyümesini öldürmeye veya sınırlamaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ancak insan araştırmasına ihtiyaç vardır.
Hayvan araştırmaları, kabak çekirdeği özlerinin, yaşlı erkeklerde yaygın olarak idrar ve cinsel zorluklara neden olan prostat büyümesi olan prostat hiperplazisini sınırlamaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Sıçanlarda yapılan testler, kabak kabuğu özlerinin tiroid hormon seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olabileceğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, insanlarda araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kabak inanılmaz derecede çok yönlüdür ve çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. İşte yemeklerinize dahil etmenin bazı yolları:
Şunlara da göz atın;