Yemek yeme isteğinizin çok düşük olması, küçük bir parça yemek yediğinizde bile doymuş gibi hissetmek, aç olsanız dahi yemek yememek iştah kaybının belirtileri arasındadır. Hem zihinsel, hem de fiziksel hastalıklar, çevresel faktörler, stres ve üzüntü gibi duygular, iştahsızlığa neden olabilir. İştahsızlığın uzun süre devam etmesi, vücudun güçsüz düşmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu yüzden vücudunuz güçten düşmeden önce, aşağıdaki yöntemleri deneyerek iştahınızı artırabilirsiniz.
Sağlıklı bir iştahınız olmadığı zamanlarda, günde 3 öğün tüketmek zorlayıcı olabilir. Böyle bir durumda 3 ana öğünü, 5-6 küçük öğüne bölmek faydalı olabilir. İştahınız arttıkça, bu öğünlerin porsiyonlarını daha iyi ayarlayabilirsiniz.
İştahı zayıf olan kişiler, şeker, cips, dondurma, unlu mamuller gibi yüksek kalorili yiyecekleri yeme eğilimindedir. Bu yiyecekler çok az besin sağladıkları için, tamamen sağlıksız beslenmenize neden olurlar. Bu tür besinleri tüketmek yerine, hem kalori, hem de protein ihtiyacınızı karşılayacak besinlere yönelin. Ara öğünlerde meyve tüketerek ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri alın.
Yiyeceklerinize daha fazla kalori eklemek, iştahınızı artırmaya yardımcı olabilir. Örneğin yumurtanızı tereyağında pişirerek 45 kalori, yulaf ezmesini tam yağlı sütle tüketirseniz 80 kalori, salatalarınıza zeytinyağı eklerseniz 80 kalori daha fazla alabilirsiniz.
Yemekleri başkalarıyla birlikte yemek, tek başınıza yemekten daha fazla iştahınızı açar. Yemek saatlerini keyifli bir hale getirmek için, aile ve arkadaşlarınızı yemeğe davet etmeyi deneyebilirsiniz. bir çalışma, arkadaşlarla yemek yemenin gıda alımını %18, TV izlerken yemek yemenin ise %14 artırabileceğini gösterdi
İştahınız azsa, büyük porsiyonlu yiyecekler bunaltıcı ve zorlayıcı olabilir. Bunun yerine yemeklerinizi daha büyük bir tabakta servis edin ve besinleri küçük lokmalar halinde parçalayın.
Eğer uzun süre acıkmıyorsanız, ne zaman yemek yemeniz gerektiğine karar veremeyebilirsiniz. Bu yüzden yemeklerinizi genellikle aynı saatlerde tüketin ve her öğün için bir hatırlatıcı ekleyin. Düzenli yemek programı, iştahı canlandırmanıza yardımcı olur.
Kilo almak ve iştahınızı artırmak istediğinizde, kahvaltı öğününü atlamamak çok önemlidir. Kahvaltı, gün boyu daha enerjik olmanıza da yardımcı olur.
Yüksek lifli diyetler, özellikle kilo vermek isteyenlerin vazgeçilmezidir. Çünkü lifli besinler uzun süre tokluk hissi verir ve kalori alımını azaltır. İştahınızı artırmak için, düşük lifli bir diyete geçmeyi deneyebilirsiniz.
Kendinizi çok aç hissetmediğinizde ve yemek yemek istemediğinizde, kalorili içeceklere şans verebilirsiniz. Smoothie, milkshake ve ev yapımı meyve suları, yemek yerine geçebilecek alternatiflerdir. Vitamin ihtiyacını karşılamak için, sebze ve meyvelerden yararlanmayı unutmayın.
Yiyecek alımını artırmak için, yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Hareket halindeyken bu atıştırmalıklar, kalori almanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı atıştırmalıklar arasında meyveler, granola, protein bar, yoğurt, fındık ezmesi ve kraker bulunur.
İştahınızın azaldığı durumlarda, zevk alacağınızı bildiğiniz yemeklere yönelin. En sevdiğiniz yiyecekler yeterince sağlıklı değilse, daha besleyici hale getirmek için sağlıklı malzemelerle pişirmeyi deneyin.
Gaz giderici otlar ve baharatlar, şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin rezene, nane, kişniş, karabiber, zencefil ve tarçın, yemeklerinizi daha çekici hale getirebilir. Acı tonikler, sindirim enzimlerinin üretimini uyararak iştahı artırmaya yardımcı olabilecek başka bir bitki hazırlama türüdür.
Egzersiz esnasında vücut enerjiyi korumak için, kalori yakar. Fiziksel aktiviteler, iştahınızı artırabilir ve karnınızı acıktırabilir. İştahınızın yalnızca bir gün sonra değil, birkaç günlük egzersizden sonra iyileşme olasılığı daha yüksektir.
Yemek öncesinde ve yemek yeme esnasında sıvı tüketmek, iştahınızı olumsuz etkileyerek daha az yemenize yol açar. Yemekten önce su tüketmek, kalori alımını azaltabilir. Bu yüzden kilo almak istiyorsanız, yemeklerden 30 dakika önce su alımınızı sınırlandırın. Yemeğin yanında içecek tüketimini en aza indirin.
İştahı artırmak için, balık yağı, çinko, ekinezya gibi takviyeler, işe yarayabilir. Ancak bu takviyeleri kullanmaya başlamadan önce, mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
Bir yemek günlüğü tutmak, gün boyunca yeterli miktarda kalori almanıza yardımcı olabilir. Ayrıca yiyecek alımını kaydetmek, iştahınızın nasıl ilerlediğini anlamanızı da kolaylaştırır.
İştahınızın azalmasının altında tıbbi bir sebep yatıyorsa, mutlaka bir uzmandan yardım alarak beslenme programınızı buna göre düzenleyin.
Şunlara da göz atın;