Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar yemeklerine olan ilgi de artmaya başladı. Sıcacık bir çorbayla başlayan iftar menülerini, ana yemek ve ara sıcak olarak ayırdıktan sonra sıra tatlılara geliyor. Hem düşen kan şekerini yükseltmek, hem de tatlı krizlerine son vermek için birbirinden lezzetli sütlü tatlı tariflerini sizler için derledik. Hafifliği ile midenizi rahatlatacak bu tatlılar, Ramazan ayının favorileri arasında yer alıyor.
Sütlü tatlı hazırlamak için öncelikle doğru malzemeleri kullanmanız gerekir. Bunlar; süt, şeker, nişasta veya un, vanilya özütü ve tuzdur. Bu malzemeleri kullanarak evde sütlü tatlı yapımı oldukça kolaydır. İşte sütlü tatlı hazırlamanın püf noktaları:
Yukarıdaki püf noktalara dikkat ederek en güzel sütlü tatlıları kolayca hazırlayabilirsiniz. Ancak tüm püf noktalarına dikkat etmenize rağmen tatlılarınız istediğiniz kıvamda olmuyorsa, sütlü tatlı hazırlarken yapılan hatalar başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
İftar sofraları için ilk önerimiz gerçek sütlaç tarifi.. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan sütlaç, süt, şeker, pirinç, yumurta sarısı ve sübye ile hazırlanır. Su ve pirinç karışımından oluşan sübye, orijinal sütlaç yapmanın en önemli püf noktasıdır. Yaklaşık 260 kalori olan sütlaç tatlısını, güveç kaplarına koyduktan sonra 30 dakika pişirin ve servis edin.
İftar sofralarında sunabileceğiniz bir diğer tatlımız ise saray sarması. Ortalama 35 dakikada hazırlanan bu tatlı, süt, un, şeker ve kakaolu krem şantiden oluşur. Resimli ve videolu olarak detaylıca anlatılan saray sarması, rulo şeklinde sarıldıktan sonra dışı hindistan cevizi veya antep fıstığına bulanabilir. Tatlının kıvamının tutması için, en az 2 saat buzdolabında bekletin.
Ramazan ayı denildiğinde ilk akla gelen tatlılardan biri de güllaçtır. Güllaç, süt ve şeker ile hazırlanan bu tatlı, ceviz ve çilek gibi malzemelerle zenginleştirilir. Güllaç yapraklarının sütlü şerbet ile ıslatılmasıyla hazırlanır. Ara katlarda çilek dilimleri ve ufalanmış ceviz kullanılır. Buzdolabında 2 saat dinlendirilen cevizli güllaç, dilimlenerek servis edilir.
Osmanlı mutfağında bayram zamanlarında servis edilen muhallebili kadayıf tatlısı, Balkan ülkelerinde de sık sık tüketilir. Porsiyonu yaklaşık 200 kalori olan kadayıflı muhallebi, klasik muhallebinin tel kadayıf ve ceviz karışımıyla birleştirilmesiyle hazırlanır. Kadayıflı muhallebi yapımında, kadayıfları pişirirken hızlı davranmaya ve kadayıfların yanmamasına dikkat edin.
Derviş tatlısı olarak da bilinen keşkül, 10 dakikalık hazırlama ve 20 dakikalık pişirme süresinin ardından sofralardaki yerini alır. Süt, şeker, yumurta sarısı, krema ve sübye ile hazırlanan keşkül, file badem ve antep fıstığı ile zenginleştirilir. İftara daha vakit varsa, keşkül tatlısını 30 dakika buzdolabında dinlendirmek lezzetinin oturmasını sağlayacaktır.
İftar için hem çikolatalı, hem de sütlü tatlı arıyorsanız, çikolatalı mus tam size göre. Çikolata ve krema olmak üzere yalnızca 2 malzemeden oluşan çikolatalı mousse, Fransız tatlısıdır. Tatlı hazırlandıktan sonra üzeri muz ve çilek dilimleri ile süslenebilir. Servis edene kadar üzeri streç film ile kapatılmalıdır.
Bursa mutfağıyla özdeşleşen süt helvası, 280 kalori değerindedir. Tereyağı, un, şeker, süt ve vanilya ile hazırlanan bu helva, hafifliği ile sık sık tercih edilir. Toplamda 30 dakikada hazırlanan süt helvası, isteğe göre toprak güveç kaplarında pişirilebilir. Ancak keserek servis edecekseniz, borcamda pişirmeniz daha uygun olacaktır.
Hazır pudingler yerine evde kendi ellerinizle nefis bir muzlu puding hazırlamaya ne dersiniz? Krem peynir, krema, süt, vanilya özü, ve yulaflı bisküvi ile hazırlanan bu puding, ufak kaselere paylaştırılır. Ara katlara muz dilimleri eklenir. Hiç pişirme işlemi uygulanmayan muzlu puding tarifinde, hazırladığınız tatlıları buzdolabında bekletmeyi unutmayın.
Porsiyonu yaklaşık 150 kalori olan sütlü irmik tatlısı, süt, şeker ve irmiğin kaynatılmasıyla hazırlanır. Aroma katmak için vanilya ve hindistan cevizi eklenir. Koyulaşan karışım ocaktan alınarak borcama dökülür. Fırında pişirildikten sonra tarçın ve mevsim meyveleri ile süslenerek servis edilir.
İftar için kendi lokumlarını hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Sultan lokumu, vanilya, tereyağı, un, süt ve şeker ile hazırlanır. Ortası cevizle doldurulan lokumlar, buzdolabında soğutulur ve katılaştırılır. Hazırlanan lokumların dışı hindistan cevizine bulanır ve kürdan batırılarak servis edilir.
Porsiyonu yaklaşık 165 kalori olan trileçenin orijinal tarifinde, inek, manda ve keçi olmak üzere 3 farklı süt kullanılır. Ancak yalnızca tek süt kullanarak da tarifi hazırlamak mümkündür. Fırında pişirilen yumuşak kekin üzerine sütlü şerbet dökülür ve kekin sütü çekmesi için bir süre dinlendirilir. Şeker ve krema ile hazırlanan karamel, tatlının üzerine dökülür ve her tarafına yayılır. İsteğe göre dondurma eşliğinde sunulur. Trileçenin en az 2 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilmesi gerekir.
Un, yumurta ve şeker ile hazırlanan kek, soğuk süt ile ıslatılır. Farklı bir tencerede pişirilen muhallebi, ilk sıcaklığı geçtikten sonra kekin üzerine yayılır. Gelin pastasının en üst kısmı hindistan cevizi ve fındıkla süslenir. Ortalama 40 dakikada hazırlanan bu tatlı, 6 kişiliktir.
Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan tavuk göğsü, gerçek ve yalancı olmak üzere ikiye ayrılır. Gerçek tavuk göğsünün yapımında, tavuk göğsü haşlanır ve tel tel olacak şekilde didiklenir. Pirinç unu, süt, mısır nişastası ve damla sakızı kullanılan tavuk göğsü, aromalı ve hafif bir tada sahiptir. Porsiyonu 165 kalori olan tavuk göğsünü, 1 saat içinde hazırlayabilirsiniz.
Az malzemeli kolay tatlılar arayanlar için önerimiz, yalnızca 5 malzemeden oluşan incir uyutması tarifidir. Süt, şeker, ceviz ve kuru incir ile hazırlanan bu tatlı, önce oda sıcaklığında 3-4 saat, sonra buzdolabında 2 saat dinlendirilir. Yaklaşık 125 kaloridir.
Fransız mutfağıyla özdeşleşen krem karamel, yalnızca 6 malzemeden hazırlanır. Yumurta, şeker, vanilya ve süt ile hazırlanan tatlının üst kısmında karamel kullanılır. 170 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. İsteğe göre dondurma eşliğinde de servis edilebilir.
İtalya'dan dünyaya yayılan tiramisu tatlısını, bu kez kupta hazırlamaya ne dersiniz? Labne peynir, kedidili bisküvi, granül kahve, vanilya ve süt ile hazırlanan muhallebi, kupların içerisine paylaştırılır. Üzeri kakao, nane yaprağı, frambuaz ve rendelenmiş çikolata parçaları ile süslenir. Özellikle misafir ağırlarken tercih edebileceğiniz tariflerden biridir.
Okurlarımız tarafından çok sevilen magnolia tatlısı, New York pastanelerinden tüm dünyaya yayılmıştır. Süt, un, bisküvi ve krema ile hazırlanan bu tatlı, özel magnolia bardaklarında veya orta boyutlu kuplarda servis edilir. Hem ara katlarda, hem de tatlının en üst kısmında çilek ve muz dilimleri kullanılır. İsteğe göre böğürtlen ve frambuaz da ekleyebilirsiniz.
Kökeni Osmanlı mutfağına kadar uzanan muhallebi, yalnızca 30 dakikada sofralardaki yerini alır. Süt, un, şeker ve nişasta ile hazırlanan muhallebi, orta ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir. Pişen muhallebiler kaselere paylaştırılır ve üzeri meyve dilimleri ile süslenir. Servis etmeden önce buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
Yumuşacık kek, şerbet ve çilekli jöle ile hazırlanan bu tatlı, iftardan sonra hafif tatlılar sevenler için idealdir. Tabanında hindistan cevizi, galeta unu ve yumurta kullanılır. Pişen kek, şerbet ile ıslatılır. Kek şerbetini çekerken, muhallebi hazırlanır ve soğutulur. Tatlının üzerine muhallebi yayıldıktan sonra, çilekli jöle dökülür ve servis edilir.
Nohut, buğday, kuru üzüm ve mercimek, zerdeçal ve mısır nişastası ile hazırlanan yörük sütlacı, klasik sütlaçtan farklı olarak bakliyatlardan oluşur. Ortalama 40-50 dakikada hazırlanan yörük sütlacı, antep fıstığı ile zenginleştirilir.
Beyaz çikolata, süt, frambuaz ve çilek ile hazırlanan güllaç, ortalama 40 dakika içinde iftar sofralarındaki yerini alır. Hazırlanışı 20, pişirmesi 20 dakika süren bu tarifi, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Tarif ölçülerinden yaklaşık 12 kişilik güllaç elde edilir.
İftarda hafif beslenmek isteyenler için, nefis bir önerimiz var. Badem sütü, çilek, yulaf, bal ve hindistan cevizi kullanılan bu tatlının yapımında, hem şeker, hem de un kullanılmaz. 1-2 saat buzdolabında dinlendirilen tatlı, çilek ile süslenerek servis edilir.
Portakal suyu, nişasta, şeker, vanilya, irmik ve süt ile hazırlanan irmik tatlısı, yalnızca 6 malzemeden oluşur. Porsiyonu yaklaşık 130 kalori değerinde olan portakallı irmik tatlısının yapımında, küçük kek kalıpları kullanılır. Buzdolabında 2 saat dinlendirilen tatlı, ters çevrilerek servis edilir.
Klasik bir İtalyan tatlısı olan gelato, sadece 5 malzemeden oluşur. Yumurta sarısı, süt, kahve ve krema ile hazırlanan gelato, yalnızca 15 dakika pişirilir. Yumuşak ve kremamsı kıvama sahip olan tatlı, buzlukta bekletilir. Yarım saatte bir çıkartılır ve karıştırılır.
Şunlara da göz atın;