Hurma ve kuru erik kurutulmuş lezzetli meyvelerdir. Şeker ikamesi yerine tarifler içerisinde kullanılabilir. Tatlı patates ve yer elması kadar yanlış olmasa da, kuru erik ve hurma, kuru meyve acemilerinin hangisinin hangisi olduğu veya en azından birbirleriyle değiştirilip değiştirilemeyecekleri konusunda kafalarını kaşımasına neden olabilecek bazı ortak özelliklere sahiptir. Her ikisi de kendi başına yemek için keyifli olsa da, kuru erik ve hurmanın her birini benzersiz kılan bazı önemli farklılıkları vardır.
Kahverengi, dikdörtgen ve yaklaşık bir inç uzunluğunda hurma, hurma ağacının meyvesidir. Orta Doğu, Kuzey Afrika, Meksika, Kaliforniya ve diğer sıcak bölgelerde bolca bulunan hurma, genellikle yenmeden önce kurutulan ve doğal şekerli tatlı iyiliği ile paketlenmiş meyvelerdir. Hurma, atılması gereken uzun bir çukuru çevreleyen çok yumuşak, neredeyse yapışkan bir meyve merkezine yol açan ince, yenilebilir bir kabuğa sahiptir. Genellikle yemek pişirmede ve fırınlamada kullanılırlar, ancak milkshake veya smoothie'lere de eklenebilirler veya elden yenilebilirler.
Birkaç farklı hurma türü vardır, ancak Amerikan pazarlarında en sık görülen tür Medjool'dur. Medjool hurmaları, akçaağaç şurubunu anımsatan bir tada sahip, dolgun ve etlidir. Peynirle doldurmak veya pastırmaya sarmak ve lezzetli bir meze olarak pişirmek için mükemmeldirler. Toplamda, altın sarısından kahve rengine kadar değişen 200'den fazla farklı hurma türü vardır ve bunlar bal, esmer şeker ve karamel kadar tatlıdır. Yüksek şeker içeriğine rağmen hurma, demir, magnezyum ve potasyum gibi bol miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden sofra şekerine daha sağlıklı bir alternatiftir.
Tüm erikler eriktir - özellikle çekirdekleri çıkarılmış ve kurutulmuş erikler. Kendi başlarına tatlıdırlar, ancak hurmalardan belirgin şekilde daha azdırlar. Ağzınıza bir kuru erik attığınız zaman ince bir keskinlik fark edebilirsiniz; Erikler, kurutulmuş muadillerine dönüşen doğal olarak ekşi bir cilde sahiptir. Erikler genellikle hurmalardan biraz daha büyüktür ve yuvarlaktırlar, ancak kurutulduklarında biraz kırışırlar, bu nedenle bazen şekil mükemmel küresel olmaktan çok sakat görünür.
Çok koyu renklidirler ve neredeyse siyah görünürler; eşit derecede koyu, yumuşak, etli ve belirgin şekilde çiğnenebilir bir içleri vardır. Çiğneme, kuru erik yemeyi zorlaştıracak kadar yapışkan değildir. Aksine hoş bir doku sunar. Bir dizi farklı erik türü mevcut olsa da, kuru erikler normalde çeşitlerine göre etiketlenmez, ancak Amerika'daki hemen hemen tüm erikler, Fransa menşeli La Petite d'Agen eriğidir.
Kuru erik hurma kadar tatlı olmadığı için tek başına atıştırmalık olarak yenmesi daha uygun olabilir. Yemek pişirmede kuru erik bazen kümes hayvanlarının doldurulmasında kullanılır, kek yapımında kullanılır, suyu yapılır ve kayısı ve kiraz gibi peynir tahtalarında bulunan normal kuru meyvelere güzel bir alternatif oluşturur. Kurutulmuş meyveler söz konusu olduğunda, hurma ve kuru erik, doğanın iki şekeri gibi davranan en iyi iki meyvedir.
Tarifinize bağlı olarak, bu kuru meyvelerden birini diğeriyle değiştirebileceğiniz zamanlar vardır. Ekmek ve kek gibi pişirme tariflerinde, birçok tarif çok tatlı oldukları için hurma gerektirir, ancak sahip olduğunuz tek şey kuru erik ise, ikame biraz daha az şekerli olsa da iyi olmalıdır. Kuru erik kullanılan lezzetli dolgularda, yüksek şeker içeriği nedeniyle hurmalardan uzak durmak isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda kuru erik yerine kuru kayısı, kiraz veya kızılcık kullanmak daha iyi olabilir.
Doldurulmuş bir meze tarifinde hurma yerine kuru erik kullanmaya çalışırsanız (örneğin, parmesanlı pastırmaya sarılmış hurma), erik etinin hurma kadar esnek olmadığını görebilirsiniz. Hurmalar yapışkan ve yumuşak olduğu için peynir veya fınd��kla doldurmak çok daha kolaydır, ancak kuru eriklerin çiğnenebilir iç kısmı doldurma için ideal değildir. Bu durumda, tarifin belirttiği şeyle gitmek en iyisidir. Kurutulmuş meyveler söz konusu olduğunda, hurma ve kuru erik, doğanın iki şekeri gibi davranan en iyi iki meyvedir. Her ikisini de mutfağınızda denemeye değer.
Şunlara da göz atın;