Tiroid Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Tiroid hastalarının oruç tutması sakıncalı mı? Tiroid ilacı sahurda içilir mi? Ramazan ayında tiroid hapı nasıl kullanılmalı? İşte, Uzm. Dr. Safiye Arık'tan tiroid hastaları için ramazanda beslenme önerileri:
Tiroid Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
04 Nisan 2022, 12:00

Tiroid, hastalık adı olarak bilinse de boğazda adem elması olarak bilinen bölgenin altında, soluk borusunun önünde yer alan organdır. U veya H harfine benzetilir. Kelebeği andıran bir şekle sahiptir. Vücutta birçok fonksiyonun düzenlenmesini sağlayan hormonların üretiminden sorumludur. Tiroid hastalıkları T3 ve T4 hormonlarının daha az veya daha fazla salgılanmasıyla ortaya çıkar. Bu hormonların az salgılanmasına hipotiroidi, çok salgılanmasına ise hipertiroidi denir.


Tiroid Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Tiroid hastalarının hekimlerine danışarak ve düzenli kullanacakları ilaçlarının saatlerini iftar ile sahur arasına alacak şekilde yine hekim kontrolü ile oruç tutabileceklerini belirten Medicana Çamlıca Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Safiye Arık, “ Oruç tutmak isteyen tiroit ilacı kullanan hastaların, tedavilerinde özel bir değişikliğe ihtiyaçları olmayacaktır. Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler. Bu süreçte hipotiroit hastaları ve tiroit hormonu için ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını açken almalıdırlar. Şiddetli semptomlar gösteren hipertiroidi hastaları, oruç tutmayı bırakmalı ve doktora görünmelidir. Hastalığı ileri seviyede olan hastaların oruç tutmaya başlamadan önce doktorlarından onay alması önemlidir.” dedi.


Yazar:

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, Dr. Safiye Arık


Şunlara da göz atın;

  1. Hamileler ve emziren anneler oruç tutabilir mi?
  2. Kalp hastaları oruç tutabilir mi?
  3. Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
  4. Astım hastaları oruç tutabilir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo