Sprey yağ ya da pişirme yağı mutfakta sıklıkla kullanılan, genelde hayat kolaylaştıran bir üründür. Uzmanlar, spreylerin yapışmaz pişirme kaplarına zarar verebileceği gibi, popüler cihazlara da zarar verebileceği konusunda uyarıyor.
Pişirme spreyleri genellikle formülasyonunda bir emülgatör olan soya lesitinini içerir. Bu, yüksek dumanlanma noktasına sahip yağlardan daha az stabildir ve havada kızartma için kullanılan sıcaklıklarda bozulacaktır. Bu, ekipmanınızı, özellikle de tepsiyi veya sepeti kirletebilir ve potansiyel olarak yüzeyi bozabilir. Bu nedenle pişirme spreyiniz soya lesitini içeriyorsa bunu airfryer'ınızda kullanmaktan kaçınmalısınız.
Pişirme spreyleri aynı zamanda fritözdeki yiyeceklerin tadı ve görünümü üzerinde de etkiye sahip olabilir. Sprey yağlar renk bozulmasına neden olabilir ve hafif bir tat verebilir.
Sprey formunda yağınızı kullanmak istiyorsanız marketten satın almak yerine yağınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Kendi hazırladığınız yağ spreylerini kullanabilirsiniz.
Hava fritözleri, geleneksel kızartma olmadan size güzel ve gevrek bir kaplama sağladığından, pişirme işlemine yağ eklemek tuhaf görünebilir. Ancak pişirme spreyi yerine avokado, kanola, yer fıstığı, susam veya ayçiçeği gibi dumanlanma noktası yüksek bir yağ seçin.
Ayrıca hava fritözüyle, tavada kızartmaya göre daha az yağ kullanabilirsiniz. Aynı zamanda hava fritözü de dahil olmak üzere yemek pişirmek için sade yağ kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;