Hava fritözleri 2010 yılında halka tanıtılmış, son zamanların en popüler mutfak aletlerinden biridir. Artık birçok model, boyut ve markanın mevcut olmasıyla hava fritözü, mikrodalga fırınların, fritözlerin ve konveksiyonlu fırınların yaptığının çoğunu yapabilen değerli bir çok amaçlı mutfak ekipmanı haline geldi. Ancak, hava fritözleri dünyasında yeniyseniz, onlar hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var. İşte, hava fritözü kullanırken bilmeniz gereken 5 şey:
İlk Olarak, Bir Hava Fritözü Nasıl Çalışır?
Hava fritözünün belki de en önemli özelliği, havayı pişirme bölmesi içinde verimli bir şekilde dolaştıran ve böylece dışı güzel gevrek, içi yumuşak, eşit şekilde pişirilmiş yiyecekler sağlayan yüksek güçlü bir fandır. Yiyeceklerin sirkülasyon fanına yakınlığı nedeniyle, yiyecekler önemli miktarda yağ kullanmak zorunda kalmadan daha hızlı ve derin kızartma dokusuna daha yakın pişirilir.
Somon filetosu gibi pürüzsüz bir yüzeye sahip yiyecekler pişiriyorsanız, porsiyon başına sadece 1-2 çay kaşığı yağa ihtiyacınız vardır. Panelenmiş tavuk, karides veya sebzeleri pişirmek için porsiyon başına sadece 1-2 yemek kaşığı yağa ihtiyacınız olacak.
Hava fritözleri sadece hızlı ve lezzetli yemekler hazırlamak için değil, aynı zamanda yemek artıklarını yeniden ısıtmak için de mükemmeldir.
Hava Fritözünüzü Kullanma Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Önemli Şey
Fritözünüzden en iyi şekilde yararlanmak için şu 5 temel kuralı izleyin:
- Ne zaman ön ısıtma yapacağınızı bilin: Daha küçük veya daha ince et parçalarını hızlı bir şekilde kızartmak istiyorsanız, ön ısıtma özellikle iyi çalışır. Ayrıca, artıkları veya panelenmiş dondurulmuş yiyecekleri pişiriyorsanız, ön ısıtma aşırı pişirme riskini azaltabilir. Ancak, biftek veya tavuk gibi daha büyük yiyecekleri pişiriyorsanız, ön ısıtmayı atlayabilirsiniz.
- Baharatları yemeğe eklemeden önce yağ ile karıştırın: İyi bir uygulama olarak, fritöze eklemeden önce yiyeceklerinizi yağ, tuz, otlar ve baharatlarla birlikte bir kaseye atın. Aksi takdirde, hava fritözün sağlam fanı tarafından yiyeceklerden baharatlar üflenebilir.
- Yiyecekleri tek bir katmana yerleştirerek ve gerekirse gruplar halinde pişirerek aşırı kalabalıktan kaçının: Çoğu hava fritözünün boyut sınırlamaları göz önüne alındığında, onları aşırı kalabalık hale getirmek özellikle cezbedicidir. Ancak, gevrek dokuyu ve uygun esmerleşmeyi yaratan şey, yiyeceğin dolaşan sıcak havaya maruz kalmasıdır.
- Pişirme sırasında sepeti sallayın veya daha büyük parçaları döndürün: Popüler "kur ve unut" duygusunun aksine, yemeğin eşit şekilde pişmesini sağlamak için pişirme sırasında fritözün içindekileri en az bir kez sallamanız veya çevirmeniz gerekir.
- Pişirmenin yarısında yağ ile püskürtün: Yiyecekler kuru görünmeye başlarsa, pişirmenin yarısında ek bir yağ spreyi püskürtün. Bu, kuru dövülmüş, kaplanmış yiyeceklerde en iyi, en eşit gevrekliği sunacak ve eşit esmerleşmeyi sağlayacaktır.
Şunlara da göz atın;
- Hava fritözünde yapmanız gereken ve gerekmeyen ürunler
- Airfry tarifleri
- Hava fritözü nasıl temizlenir?
- Hava fritözü ve fırın arasındaki farklar