Bir hava fritözü, geleneksel bir fırından farklı olan ve birkaç avantaj sunan bir konveksiyonlu fırının basit bir versiyonudur. Geleneksel olarak, bir fırının hem üstünde hem de altında bir ısıtma elemanı bulunur ve ısıyı pişirilecek yiyeceğe dağıtır. Bir konveksiyon fırınında, ısıyı pişirilen yiyeceğin etrafında dolaştıran bir iç fan yerleştirilmiştir. Bu hem pişirme süresini hızlandırır hem de yiyeceklerin daha eşit şekilde kızarmasını sağlar.
Bu nedenle, ismine rağmen, fritöz yiyecekleri kızartmaz, ancak hoş bir gevreklik verir ve fırınlanmış, kızartılmış veya ızgarada pişirilmiş tarifler için mükemmeldir. Hızlı ön ısıtma süresi, uygun boyutu ve kullanıcı dostu tasarımı sayesinde hava fritözleri, dondurulmuş gıdaları pişirmek için vazgeçilmez bir cihaz haline geldi. Ancak donmuş yiyecekler ne kadar basit olursa olsun, iyi hazırlanmadıkları takdirde ıslak veya kesinlikle iştah açıcı hale gelebilirler.
Hava fritözü esas olarak konveksiyonlu bir fırın olduğundan, pakette listelenen tavsiye edilen pişirme süresi çok uzun olacaktır. Ek olarak, birçok hava fritözündeki ısı ayarları maksimum 200 C'ye ulaşır, bu nedenle bunu yiyeceklerinizi nasıl hazırladığınıza dahil etmeniz gerekir. Bununla birlikte, bilinmesi yararlı olan bazı genel yönergeler vardır.
Paket, fritözünüzün ulaşabileceği bir ısı ayarı öneriyorsa, ısıyı 10 ila 25 derece azaltın ve süreyi yarıya indirerek başlayın. Bu şekilde, yemeğinizi kontrol edebilir ve daha ne kadar pişmesi gerektiğine dair bir yargıya varabilirsiniz.
Tavanızı veya ızgaranızı yağ veya katı yağ ile hafifçe kaplayacağınız gibi, aynısını fritözde yapmanıza yardımcı olur. Bununla birlikte, yalnızca hafif bir kaplama gereklidir ve zaten biraz yağ içeren yiyecekler yapıyorsanız, buna hiç ihtiyacınız olmayabilir. Bir diğer önemli husus da hava fritözünüzü yağlamak için kullandığınız ürün türüdür. Birçok hava fritözü yapışmaz bir kaplama ile yapılır, bu nedenle itici gazlar veya diğer katkı maddeleri içeren bir spreyin kullanılması kaplamayı zamanla aşındırabilir. Bunun yerine, hem sepetinizi hem de yiyeceklerinizi seçtiğiniz bir yağ veya katı yağla kaplamak için bir fırça kullanın.
Fritözde donmuş gıda hazırlamak genel olarak çok uygun bir pişirme yöntemidir. Bununla birlikte, hava fritözünüzün sepetini gereğinden fazla doldurmaya kalkışmayın çünkü ısı, yiyeceklerinizi eşit şekilde pişirmeyebilir ve bu da lezzetli olmayan bir atıştırmalık veya yemekle sonuçlanabilir. Bunun yerine, panelenmiş veya sarılmış yiyecekler için sepetinizi yaklaşık yarısına kadar doldurun ve sepetinizi pişirme süresinin yaklaşık yarısında sallayın. Bununla birlikte, yiyeceğiniz açık yüzlü veya kaplanmamışsa (patates kabukları veya tavuk kanatları gibi), yiyecekleri sepete tek kat halinde yerleştirin.
Dondurulmuş gıdalar doğal olarak, eridikçe pelteleşmeye daha yatkındır, çünkü su salacaktır. İyi haber şu ki, buna engel olabilirsiniz. Hava fritözünüzü önceden ısıtın, çünkü yüksek ısı donmuş yiyeceğinizdeki suyu daha çabuk buharlaştırır. Bazı fritözlerin ön ısıtma ayarı yoktur, ancak yine de sepetinizi açıp sıcaklığını tahmin edebilir veya daha kesin bir okuma için fırına dayanıklı bir termometre kullanabilirsiniz.
Dondurulmuş gıdalar arasında fritözde mükemmel şekilde pişen birçok seçenek vardır. Örneğin, önceden pişirilmiş, galeta ununa bulanmış, sarılmış veya lokma büyüklüğündeki her şey harika bir seçimdir. Bunlara köfte, balık çubukları, patates kızartması ve mini köfte gibi atıştırmalıklar ve yiyecekler dahildir. Bununla birlikte, donmuş sebzeler, kurumaya veya ıslanmaya eğilimli olduklarından biraz daha zor olabilir.
Dondurulmuş bir sebzeyi fritöze koyup koymayacağınıza karar vermeden önce, onun doğal özelliklerini düşünmenizde fayda var. Örneğin, brokolinin minik, narin tomurcukları vardır, bu yüzden ısıtıldığında kırılgan ve kuru hale geldiğini tahmin edebilirsiniz. Öte yandan, kabak gibi bir sebze veya çok su tutar, bu nedenle kolayca su birikmesine neden olabilir- bunlar gibi dondurulmuş sebzeleri çorba, güveç veya smoothie için saklamak genellikle en iyisidir.
Şunlara da göz atın;