Hava fritözü, kızartma yöntemine göre daha az yağlı, fırınlamaya göre ise daha hızlı yiyecekler pişirmenizi sağlayan bir mutfak eşyasıdır. Özellikle son yıllarda popülaritesi artan hava fritözleri, yağ eklemeden kızartma yapabildiği için en çok tercih edilen pişirme aletlerinden biridir. Gelin, hava fritözlerinin çalışma mekanizmasını ve özelliklerini daha yakından inceleyelim.
Hava fritözü aslında kızartma işlemi yapmaz. Bunun yerine delikli bir sepete giren yiyeceklerin etrafına sıcak hava üfleyerek yemeğin pişmesini sağlar. Havanın gücü ile yiyeceğin içi ve dışı pişer. Havanın sıcaklığı ortalama 320 F'nin üzerine çıktığı sürece, panelenmiş yiyecekler, dondurulmuş tavuk ve nişastalı ürünler, kahverengiye dönecektir. Diğer kızartma yöntemlerine göre %80 daha az yağlı olduğu iddia edilmektedir.
Hava fritözünde patates, tavuk, sebze, deniz ürünleri gibi yiyecekleri pişirmek mümkündür. Ancak fritözün dezavantajı, kızarmış tavuk veya soğan halkası gibi sıvı hamura batırılmış yiyecekleri pişirememenizdir. Yani kuru baharatlı ürünlerle sınırlı kalmanıza sebep olabilir.
Öncelikle yemeklik yağların oldukça sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Yiyeceklerinizi katı yağ ile kızartmadığınız sürece, fritöze giren yağ hakkında sağlıksız bir şey yoktur. Yiyecekler uygun sıcaklıkta pişirildiğinde (350-370 F) derin yağda pişirilseler bile çok az yağ emer. Kızartma ve fırınlama usulüyle pişirilen yiyeceklerin arasındaki kalori miktarı, sanıldığı kadar fazla değildir. Örneğin patates gibi besinler kendiliğinden yüksek kalorilidir. Fırın ve kızartma usulü arasında ise ortalama 40 kalorilik bir fark oluşur. Bu da hava fritözlerinin besinlerdeki kaloriyi azalttığı hakkındaki düşüncelerinin yanlış olduğunu gösterir. Daha önce söylediğimiz gibi, yiyecekler arasında çok fark oluşmaz. Kalori miktarını azaltmak için, kullanılan yağ miktarını azaltmak daha uygun olacaktır.
Hava fritözleri, tavada kızartılan yiyeceklere göre daha az zahmet ister. Çünkü pişirme aşamasında besinleri çevirmenize veya sürekli kontrol etmenize gerek yoktur. Ancak kapasiteleri az olduğu için, besinler genellikle partiler halinde pişirilir. Yani fritözü 2 veya 3 kez kullanmanız gerekebilir. Ortalama pişirme süresi ise yiyeceğe bağlı olarak 30 dakikayı bulabilir.
Hava fritözlerinin en işlevli yanı ise yiyecekleri tekrar ısıtma imkanını vermesidir. Mikrodalgası olmayanlar bu yüzden hava fritözünü tercih edebilir. Ayrıca tekrar ısıtılan yiyeceklerin çıtırlığını kaybetmesini önler ve yeni yapılmış gibi bir lezzet sunar.
Şunlara da göz atın;