Hatmi çiçeği (Althaea officinalis), doğanın bize sunduğu mucizevi bitkilerden biridir. Yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan bu bitki, bir dizi sağlık faydasına sahiptir. Hatmi çiçeği, iltihap önleyici etkileri, boğaz yatıştırıcı özellikleri ve cilt bakımından bağışıklık sistemini desteklemeye kadar geniş bir yelpazede kullanılır.
Hatmi bitkisi küçük, soluk pembe ila beyaz çiçekler üretir, ancak bunlar özellikle gösterişli veya görünümleriyle ünlü değildir. Hatmi bitkisinin geleneksel olarak kullanılan ana kısımları, öksürük,
boğaz ağrısı ve diğer çeşitli rahatsızlıkları yatıştırmak için kullanılan müsilajlı bir madde oluşturmak için işlenebilen köklerdir. Bu müsilaj aynı zamanda tatlı bir şekerleme olan marshmallow yapımında da kullanılır.
Özetle, hatmi bitkisinin çiçekleri olsa da, çiçekli görüntüsünden ziyade kökleri ve müsilajlı özellikleriyle tanınır.
Hatmi çiçeği, genellikle çay yapımında kullanılır. Bunun için, aktarlarda satılan hatmi çiçeği kurusu alınır. Kaynar suya atılan hatmi çiçeği, 5 dakika bekletilerek demlenir. Ardından kurumuş çiçekler süzülür ve elde edilen çay tüketilir. Özellikle öksürük için tüketilir. Günde bir fincan tüketilmesi önerilir. Fazlası ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Önemli Not: Kronik hastalar, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hatmi çiçeği tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Hatmi çiçeği tüketiminden sonra yan etki görülürse, kullanımı bırakılmalıdır.
Yazar:
Uzm. Dyt. Rıdvan Arslan
instagram.com/dyt.ridvanarslan
Şunlara da göz atın;