Hamilelik dönemi anne adayların oldukça heyecanlı bir sürecin adı. Bu dönemde vücutta da çeşitli değişiklikler yaşanıyor. Hamilelikte kabızlık da anne adaylarının yaşadığı bir durum. Bu yaygın bir sorun ve anne adaylarının neredeyse yarısı gebeliğinin bir döneminde kabızlık yaşıyor. Bu makalede hamilelikte kabızlık konusuna mercek tutuyoruz. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Jale Dal Ağca hamilelikte kabızlıkla ilgili soruları yanıtladı. İşte Dr. Ağca'nın sorulara verdiği yanıtlar:
Vücudunuzdaki gebelik hormon seviyeleri artmaya başladığında barsak hareketlerinizde yavaşlama hissedebilirsiniz. Kabızlık şikayeti ilk üç aylık döneminizin ikinci veya üçüncü ayı kadar erken başlayabilir ve Progesteron hormonunun tavan yaptığı ve büyüyen rahmin bağırsaklara baskı uygulamaya başladığı 5. aydan sonraki dönemlerde daha da artar.
Hamilelik sırasında kabızlığın esas nedeni, sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki kasları gevşeten progesteron hormonundaki artıştır. Ek olarak, hamileyken kan damarlarınızda ve toplam vücut sıvınızda belirgin değişiklikler olur. Kan damarlarınız genişler, böylece doğum yaptığınızda yaklaşık yüzde 50 daha fazla sıvı tutabilirler. Hamileliğiniz ilerledikçe, vücudunuz gitgide daha fazla sıvı tuttukça, sıvı ihtiyacınız sürekli olarak değişir. Bu, kabızlık ve baş ağrılarına yol açabilir. Diğer faktörler arasında bulantı nedeniyle az yemek, diyetinizdeki düşük lif seviyeleri, hamilelik yorgunluğu nedeniyle azalmış fiziksel aktivite sayılabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de büyüyen rahminizin bağırsaklar üzerindeki baskısı kabızlık şikayetini arttırır. Kabızlığın bir başka nedeni de hamilelik sırasında alınan ilaçlar ve takviyelerdir. Bulantı ve kusma için reçete edilen ilaçlar, mide yanması için antasitler ve bazı güçlü ağrı kesici ilaçlar bazı anne adaylarında kabızlığa neden olabilir. Demir ve kalsiyum gibi takviyelerin yanı sıra bazı multivitaminler de kabızlığı tetikleyebilir.
Hayır, bebeğe zarar vermez. Endişelenmenize gerek yok. Hatta bu problem için kullanılan bağırsak aktivitesini arttıran birçok ilaç kana geçmez, hamilelik ve emzirme döneminde güvenle kullanılabilir. Ancak bazen hamilelik sırasında kabızlık hipotiroidizm veya diyabet gibi başka bir sorunun belirtisi olabilir.
Hamilelikte kabızlığın önüne geçmek için ne yapmalı, nelerden kaçınmalıyız?
Hamilelikte kabızlık geliştiyse, nasıl tedavi ediliyor? Sorun kolaylıkla çözüme ulaşıyor mu? Anne adayının nelere dikkat etmesi gerekiyor geçmesi için? Neler tüketmesi gerekiyor?
Yazar:
Acıbadem Hastanesi / Dr. Jale Dal Ağca
acibadem.com.tr/doktor/jale-dal-agca
Şunlara da göz atın;