Guzmanya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Son dönemlerde ev dekorasyonunda sık sık kullanılan guzmanya çiçeği, doğru bakım yapıldığı takdirde 12 ay çiçek açabilir. Peki, guzmanya bakımı nasıl yapılır, hangi sıklıkta sulanır? İşte, evde guzmanya çiçeği bakımı:
Guzmanya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
18 Aralık 2023, 13:31

Guzmania Lingulata, tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen bir çiçektir. Görünümü sukulenti andıran bu çiçek, ismini İspanyol doğa bilimcisi Anastasio Guzmandan almıştır. Bolluk ve bereketin sembolü olarak bilinen guzmanya çiçeği, son yıllarda hem ev, hem de ofislerde dekorasyon amacıyla kullanılır. Çiçeğin anlamı, renklerine göre değişir. Kırmızı guzmayı sonsuz aşkı temsil ederken, sarı guzmanya şans ve zenginliği sembol eder. Pembe guzmanya, ölümsüz aşkın temsilcisidir. Turuncu guzmanya ise başarıyı temsil eder. Guzmanya çiçeği, doğru bakıldığı takdirde 1 sene boyunca çiçekli kalabilir. Kökeni Güney Amerika olan bu çiçeğin dünya üzerinde 120 farklı çeşidi mevcuttur.

guzmanya

Guzmanya Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Guzmanya çiçeğini kış aylarında fazla sulamak gerekmez. İlkbahar aylarında toprağı nemli kalmalı, yaz aylarında ise hava sıcaklığına bağlı olarak haftada 2-3 kez sulaması yapılması gerekir.
  2. Sulama işleminde mutlaka dinlendirilmiş su kullanılmalı, mümkünse aynı gün ve saatlerde sulama yapılmalıdır. 
  3. Guzmanya çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aydınlık bir ortamda, güneş ışığını direkt almayan bir ortama konumlandırılabilir. 
  4. Az ışıklı ortamlara da dayanabilir. Evlerde genellikle doğu cepheye yerleştirilir.
  5. Guzmanya çiçeğine yılda 1 kez vitamin ve mineral takviyesi yapılmalıdır. 
  6. Sabah güneşini seven guzmanya, sabahın erken saatlerinde 1-2 saat aydınlık bir ortamda bekletilmelidir. 
  7. Ortam sıcaklığı 15-20 derece arasında olmalıdır. 13 derece altındaki havalarda solmaya başlayabilirler. 
  8. Guzmanya çiçeğini 2 ayda bir gübrelenmelidir. Gübreleme işlemi, ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılabilir. 

guzmanya çiçeği

  1. Guzmanya çiçeği için toprak ve saksı değişimi, 2 yılda bir yapılmalıdır. 2 yılda bir, bir boy büyük saksıya geçirilmesi gerekir.
  2. Guzmanya, çok soğuk ve çok sıcak havaları sevmez. Böyle havalarda hem yaprakları, hem de kökleri zarar görür.
  3. Guzmanya çiçeği herhangi bir cisme temas etmeyi sevmez. Böyle durumlarda yapraklarında kurumalar meydana gelebilir. Bu yüzden yanları boşlukta bırakılmalıdır. 
  4. Yaz aylarında çiçek açan guzmanyanın yaprakları sararırsa, budama yapılmamalı, yaprakların kendiliğinden düşmesine izin verilmelidir. 
  5. Guzmanya çiçeğinin doğrudan güneş ışığına maruz kalması, toprağının az olması, soğuk havaya maruz kalması, fazla sulama sonucu köklerinin çürümesi, çiçeğin kurumaya başlamasına yol açar. Böyle durumlarda gerekli önlemler alınmalıdır. 

Guzmanya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yılın 8-12 ayında çiçekli kalmayı başaran guzmanyanın ortasındaki kırmızı çiçek, zamanla çürür. Bu çürüme, aslında yeni bir başlangıcı simgeler. Ortadaki çiçek solarken, saksının dip kısımlarında yeni yavrular çıkar. Yeni yavruları dikkatlice ayırdıktan sonra yeni bir saksıya ekerek çoğaltabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır?
  2. Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  3. Petunya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  4. Frezya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Feng shui bitkileri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo