Şeker, herkesin sevdiği tatlı bir şey. Brownie, kurabiye, kek, dondurma gibi tatlıların vazgeçilmezi olan şeker, aynı zamanda birçok paketli gıdanın içinde de bulunuyor. Gerçek şu ki, farkına varmadan aslında çok fazla şeker tüketiyoruz. Şekerler karbonhidratlardır ve karbonhidratlar vücudun tercih ettiği enerji kaynağıdır. Şekerler, tek bir formda değildir. Hem ilave, hem de doğal şeker olmak üzere birçok farklı türü vardır. Özellikle aşağıdakiler, en sık tüketilen şeker türleridir.
Karbonhidrat yediğinizde vücut onları enerji için kullanılan glikoza dönüştürür. Meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller ve süt ürünleri doğal şeker içerir; fruktoz, glikoz ve laktoz da doğal olarak bu gıdaların bir parçasıdır. Şeker ayrıca şeker kamışı ve şeker pancarında sakkaroz olarak doğal olarak bulunur. Ancak bunlar daha sonra işlenmiş yiyecek ve içeceklere eklenebilecek beyaz şeker yapmak için işlenir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, en sık rastlanan ilave şeker türüdür.
Bal, akçaağaç şurubu ve agave doğal şekerler olmakla birlikte, gıdalara eklendiklerinde ilave şeker olarak kabul edilirler. Şeker ayrıca, invert şeker, mısır şurubu, dekstroz, buharlaştırılmış kamış suyu, pekmez, esmer şeker, kahverengi pirinç şurubu ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli isimler altında işlenebilir ve gıdalara eklenebilir .
Günde 2000 kalorilik bir diyet uyguluyorsanız bu, 12 çay kaşığı veya 48 gramdan fazla şeker değildir. Amerikan Kalp Derneği (AHA) daha sıkı sınırlara sahiptir ve kadınların günde 6 çay kaşığı veya 24 gramdan fazla ilave şeker tüketmemesini, erkeklerin ise günde 9 çay kaşığı veya 36 gram ilave şekerin altında kalmasını önermektedir.
Her gün tatlı yemiyor olsanız da, keyif aldığınız yiyecek ve içeceklerde ilave şeker bulunabileceğini unutmayın. Aromalı bir kahve, mağazadan satın alınan yoğurtlu parfe ve yeşil meyve suyu, potansiyel ilave şeker kaynaklarıdır. Ayrıca soslarda, salata soslarında ve daha birçok gıdada gizli ilave şeker bulabilir ve bu da günlük önerilen tüketimin üzerine çıkmanıza neden olabilir.
Yeni etiket düzenlemeleriyle birlikte gıda şirketlerinin artık Besin Değerleri paneline ilave şeker için bir satır eklemesi gerekiyor. Paketli gıdaların içindekiler bölümünde "X gram ilave şeker içerir" ifadesini görebilirsiniz. Örneğin kurutulmuş mango alacaksanız, etiketinde "mango, şeker" diyebilir, yani şekerin bir kısmının mangodan doğal olarak geldiğini ancak geri kalanının eklendiğini bilirsiniz. Eğer içeriğinde yalnızca mango yazıyorsa, aldığınız ürünün içindeki şekerin tamamı doğaldır ve hiçbir ekleme yapılmamıştır. Bir besin alırken, içindekiler kısmını dikkatlice kontrol etmeniz, şeker alımını azaltmak için son derece önemlidir.
Bal, agave, hindistan cevizi şekeri gibi besinler doğal olsa da, yine de şeker grubundadır. Tüm bunlar kan şekerinin aniden yükselmesine neden oluyor. Hepsi insülin salınımına neden oluyor. ve vücudunuzu yağ depolama moduna sokuyor. Şeker içeren gıdaları doğrudan tüketmek yerine, her gün bir veya iki porsiyon meyve tüketin. Özellikle lif oranı yüksek meyvelerin şeker oranı daha düşüktür. Bu sayede daha sağlıklı bir beslenme planına geçiş yapabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;