Gözleme, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İncecik açılan yufkaların patates, peynir, kıyma, kaşar peyniri gibi farklı malzemelerle doldurulmasıyla hazırlanan gözleme, özellikle kahvaltı ve köy yerlerinde büyük saclar üzerinde pişirildikten sonra servis edilir. Ancak evde sac kullanımı zor olabilir. Son yıllarda popüler olan gözleme tavası ise, en lezzetli gözlemeleri hazırlamak için yardım alabileceğiniz ekipmanlardan biridir.
Gözleme Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Boyut: Gözleme tavalarının farklı boyutları mevcuttur. Piyasada en yaygın olarak satılan tavalar ise ortalama 32 ve 36 cm aralığındadır. Boyut seçimi yaparken, kişisel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun.
- Malzeme: Gözleme tavalarının teflon, çelik ve demir döküm gibi farklı çeşitleri mevcuttur. Teflon tavalar kolay kullanımı ve hafifliği ile sık sık tercih edilir. Döküm tavalar ısıyı eşit bir şekilde dağıttığı için gözleme dışındaki yemeklerde de kullanılabilir. Ancak döküm tavaların normal tavaya göre daha ağır olduğunu unutmayın.
- Yapışmaz tava: Gözlemeyi pişirirken sorun yaşamamanız için, mutlaka yapışmaz tavaları tercih edin. Böylece az miktarda yağ ile lezzetli mi lezzetli gözlemeler elde edebilir, hiç zorlanmadan gözlemelerin iki tarafını da pişirebilirsiniz. Granit ve teflon tavalar, yapışmaz özelliğe sahiptir. Çelik tavaların yapışmasını önlemek için ise, iyice ısınmasını beklemek gerekir.
- Dayanıklılık: Gözleme tavası alırken, dayanıklı olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Özellikle çizilmez tabanlı tavalar, hem temizlik, hem de kullanım açısından daha faydalıdır.
- Demir döküm tavalar, gözlemenin her tarafını sabit ısıda pişirmenizi sağlar. Paslanma ve aşınma gibi sorunlar genelde görünmez ve uzun yıllar kullanılabilir. Teflon tavalar hafiftir ve yapışmaz özelliğe sahiptir. Ancak dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Çelik tavalar sağlamlığı ile uzun süre kullanılır. Ancak diğerlerine göre yapışmazlık özelliği daha azdır.
- Gözleme tavalarının kalınlıkları farklıdır. Eğer tavada sadece gözleme, krep gibi besinleri pişirmeyi düşünüyorsanız, ince kenarlı tavaları tercih edebilirsiniz. İnce kenarlı tavalar, gözlemeyi daha kolay çevirmenize yardımcı olur. Kalın kenarlı tavalar ise mayalı hamurları bile pişirmenizi sağlar.
- Gözleme tavası alırken sap kısımlarının çıkarılabilir olup olmamasına da dikkat edebilirsiniz. Çıkarılabilir saplar, tavayı aynı zamanda tepsi gibi kullanmanızı da sağlar.
Gözleme Tavasında Neler Pişirilebilir?
Gözleme tavasında, gözlemenin dışında börek, krep, akıtma, bazlama, omlet, lavaş ve lahmacun gibi hamur işi tarifleri pişirebilirsiniz. Özellikle döküm tavaları, kırmızı et gibi mühürleme işlemi gerektiren et çeşitlerinde kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Döküm tencere ve tava kullanma rehberi
- Granit tavalar sağlıklı mı?
- Emaye ürünler sağlıklı mı?
- Tencere bakımı nasıl yapılır?
- Kek kalıbı çeşitleri ve özellikleri