Fransız mutfağı, 'Yemekten keyif al' mottosuyla bilinen, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü bir mutfaktır. Kökeni Orta Çağa uzanan bu mutfakta asırlar öncesinde av eti tüketilirdi. Zaman içerisinde sebzelerle tanışan Fransızların mutfak kültürü de gelişti. Özellikle patates, bu mutfakta çok sevildi. Haçlı Seferleri sırasında baharatlarla tanışan Fransız mutfağının yemekleri çeşitlenmeye başladı. Yemek pişirmeye ek olarak sunum ve estetiği ön planda tutan Fransız mutfağında, bir yemek asla sunumsuz bir şekilde masaya gelmez. Estetik, onlar için yemeğin lezzeti kadar önemlidir. Çünkü sunum, yemeğe verilen değeri gösterir. Yemeğe sadece mideleri doysun diye yaklaşmayan, sunum ve estetiği de ön plana çıkaran Fransız mutfağı, 'Somut Olmayan Kültürel Miras' kapsamında, UNESCO tarafında Kültür Mirası listesine alınmıştır. İşte, dünya mutfaklarına büyük katkılar sağlayan Fransız mutfağı hakkında bilgiler;
- Fransız mutfağı 3 ana öğünden oluşur: Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Ara öğünlere yer verilmez. Yemek yerken önce başlangıç tabağı, ardından çorba, ana yemek ve salata gelir.
- Fransa'da her mutfağın kendine özgü bir karakteri vardır. Ülkenin orta ve doğu kesimlerinde av etleri ve jambon, kıyı bölgelerinde balık ve kabuklu deniz ürünleri, Loire bölgesinde mantar ve koyun eti tüketilir. Paris bölgesi ise, tüm bölgelerin harmanından oluşur.
- Fransızlar kahvaltıda genellikle kruvasan, krep gibi hamur işleri, taze ekmekleri, çikolata ve kahveyi tercih eder.
- Eskiden 2 saat süren öğle yemekleri ise, şimdilerde küçük kasabalarda gelenek olarak devam eder. Büyük kentlerde yemek molası genelde 1 saat sürer.
- Öğle ve akşam yemeklerinde iştah açıcı aperatifler, çorba, sebze, et ve balıktan yapılmış ana yemek, finalde ise peynir tabağı ve tatlıya yer verilir.
- Fransız mutfağında klasik etlerin yanı sıra, salyangoz, kurbağa ve at eti tüketimi de yaygındır.
- En ünlü yemekleri arasında kruvasan, sufle, krem caramel, beef bourguignon, soğan çorbası, pırasa çorbası, ekler, profiterol ve niçoise salatası sayılabilir.
- Yılda ortalama 7 milyar şişe şarap üretilen bu ülkede, öğle ve akşam yemeklerinde suyun yanında genellikle şarap ikram edilir.
- Fransa'da peynir tabağının yeri de bir başkadır. Ülkede yasalarla koruma altına alınan 50, toplamda ise 1000'i aşkın peynir çeşidi bulunmaktadır. Neredeyse her bölgenin kendine has bir peyniri var. Bunlar arasında en ünlüleri rokfor, brie ve camembert peyniridir.
- Fransız mutfağında sos kullanımı da oldukça fazladır. Ana sos beşamel olarak kabul edilmiş, ona farklı malzemeler eklenerek yeni soslar elde edilmiştir.
Fransız Mutfağı Mekanları
- Restaurant: Kalitesine göre çeşitli fiyatlarda yemekler sunan bu restoranlar, günün belirli saatlerinde açılır ve belirli saatlerde kapatılır. Genelde haftanın bir günü kapatılan bu restoranlar, Fransız yasalarına göre fiks menü seçeneği sunmak zorundadır.
- Bistro: Restoranlardan daha küçüktür. Menüler tebeşirle tahtaya yazılır veya sözlü olarak müşterilere aktarılır. Genelde daha basit ve çabuk hazırlanan yemekler sunulur.
- Bouchon: Lyon kentinde yaygın olan bir lokanta türüdür. Lyon'un yöresel yemeklerinde uzmanlaşmışlardır.
- Brasserie: Birahane anlamına gelir. En çok sauerkraut ve deniz ürünleri servis edilir. Bütün gün açıktır ve günün her saatinde aynı menü sunulur.
- Cafe: Daha çok kahve ve alkollü içecekler servis edilir. Masa ve sandalyeler çoğunlukla kaldırım üzerindedir. Yemek seçenekleri sınırlıdır. Cafeler çok erken saatte açılır ve akşam 21:00 civarında kapatılır.
- Salon de The: Çay salonu anlamına gelir. Pastanelere benzer. Alkollü içki servisi yoktur. Öğlene doğru açılır, akşama doğru kapanır.
- Bar: 20. yüzyılda yaygınlaşan bu yerlerde, kokteyl ve alkollü içeceklere yer verilir.
Şunlara da göz atın;
- İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Rus yemekleri
- Amerikan yemekleri
- Kore yemekleri
- Selanik yemekleri