Balık, az yağlı, yüksek kaliteli bir proteindir. Kan basıncını düşürebilen ve kalp krizi veya felç riskini azaltmaya yardımcı olan protein, vitaminler ve besinlerle doludur. Omega-3 yağ asitleri ve D ve B2 (riboflavin) gibi vitaminlerle doludur. Balık, kalsiyum ve fosfor açısından zengindir ve demir, çinko, iyot, magnezyum ve potasyum gibi harika bir mineral kaynağıdır. Dünyadaki pek çok sağlık kuruluşu bu nedenle düzenli olarak balık tüketmeyi önerir. Örneğin Amerikan Kalp Derneği haftada en az iki kez balık yemeyi tavsiye eder. Türkiye de Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü de aynı öneride bulunur ve "Omega–3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az 2 kez balık yenilmelidir" der. Balık tercihinde mevsimler de önemli. Peki, örneğin içinde bulunduğumuz eylül ayında hangi balıklar yenir? Eylül ayında lezzetli olan balıklar nelerdir? Bu konuda 3 farklı kaynaktan yorumlara bakalım.
Eylül Ayında Hangi Balıklar Yenir?
Doç. Dr. İlkay Gök, Eylül ayında tüketebileceğiniz balıkları anlattı.
- Palamut: Ege ve Akdeniz sahillerinde hızlı avlanabilen palamut, eylül ayında da tercih edilen balıklardan biridir. Lezzetli eti ile ünlüdür.
- Lüfer: Eylül ayı, lüfer avının hala devam edebileceği bir dönemdir. Kıyıdan veya teknelerle avlanan lüfer, lezzetli eti ve dövüşçü doğasıyla tanınır.
- Kolyoz: Kolyoz balığı, eylül ayında da avlanabilecek türlerden biridir. Renkli görünümü ve lezzetli eti ile bilinir.
- İzmarit: İzmarit balığı, sığ suları tercih eder ve eylül ayında avlanabilir. Beyaz eti ile lezzetli bir balık türüdür.
- Kırlangıç Balığı: Akdeniz ve Ege sahillerinde rastlanan kırlangıç balığı, Eylül ayında da avlanabilir. Küçük boyutu ve sürü halinde avlanmasıyla tanınır.
- Sardalya: Eylül ayı, sardalya avının hala devam edebileceği bir dönemdir.
- Kılıç Balığı: Eylül ayında sıcak denizlerde bulunan kılıç balığı avı yapılabilecek bir seçenektir. Büyük boyutları ve hızlı yapısı ile dikkat çeker.
- İSYÖN'ün eylül ayı balık önerileri şöyle: Bu dönem hamsi için daha vakit vardır. Balıkçıların teknelerinde ilk hasatları palamut ile başlar. Her ne kadar tam irileşmeleri için Ekim ayını beklemek gerekse de tezgahlarda ilk gördüğümüz balık palamuttur. Ülkemizde genelde Palamut vonozu (12-16 cm), kestane palamudu (16-22 cm), çingene palamudu (22-28 cm) türlerini tezgahlarda görürüz. Özellikle çingene palamutu soğuk hava depolarında bolca saklanan bir balık olduğu için alırken tazeliğine dikkat edilmesi gerekir. Palamut oldukça yağlı ve besin değerleri yüksek bir balıktır. Eylül ayı içinde her ne kadar fiyatları yüksek olsa da lüfer bir diğer görebileceğimiz balık türüdür.
- Tarımtv.gov.tr'de ise Gıda Mühendisi Görkem İstemi Kirik'in Eylül ayı balık önerileri şöyle: Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu dönem pahalıdır.
İSYÖN'ün balık takvimi şöyle;
Şunlara da göz atın;
- Hangi balık nerede yaşar?
- Balık pişirme yöntemleri
- Balıktan sonra neden helva yenir?
- Balık fileto nasıl yapılır?
- Balık buzlukta nasıl saklanır?