Mevsimsel beslenme, sağlıklı beslenmenin en önemli adımlarından biridir. Sonbaharın gelmesiyle birlikte mevsimin en taze meyve ve sebzeleri tezgahlardaki yerini almaya başladı. Eylül ayının bize getirdiği lezzetli sebzeler ile hazırlanan tarifleri sizler için derledik. İşte, birbirinden lezzetli, Eylül ayı sebzeleri ile hazırlanan tarifler:
Kırmızı, sarı ve yeşil biberle hazırlanan bu köfte, tavada veya ızgarada pişirilir. Ortalama 35-40 dakikada hazır olan biberli köfte, ana yemek olarak sunulabilir.
Hem görünümü, hem de lezzetiyle aklınızı başınızdan alacak bir tarif arıyorsanız, patates çanağında barbunya tam size göre.
Konya mutfağıyla özdeşleşen bamya çorbası, kuru bamya ve et ile hazırlanır. Bu lezzetli çorba midenizi yatıştıracak bir lezzettir. Kolayca hazırlanan bu çorba, sıcak başlangıçlar yapmak isteyenler için idealdir.
Bamya ile klasik tarifler yapmaktan sıkılanlar bu lezzeti mutlaka denemeli. Daha iri bamyalarla da hazırlayabileceğiniz çıtır bamyayı çok seveceksiniz. Bamyanın yumurta ve galeta ununa batırılmasıyla hazırlanan bu yemek, yoğurt sos ve domates sosu eşliğinde sunulur. Çıtır çıtır lezzetiyle bamya sevmeyenleri bile kendine hayran bırakır.
Semizotu denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biri de yoğurtlu semizotudur. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan yoğurtlu semizotunu et ve sebze yemeklerinin yanında sunabilirsiniz. Her türlü yemekle uyum sağlayan yoğurtlu semizotu tarifini mutlaka denemelisiniz.
Bu sosu hazırlayarak tüm sene boyunca tüketebilirsiniz. Genellikle kış ayları için önceden hazırlanan kahvaltılık sos, kapya biber, yeşil biber ve domates karışımından oluşur. Maydanoz ve sirke ile zenginleştirilen bu sos, kahvaltılarda ekmeğin üzerine sürülerek tüketilir.
Havuç, patates ve soğan ile hazırlanan barbunya pilaki, bir meze çeşididir. Mezeli sofralarınıza çok yakışacak olan bu lezzeti sadece pilav ile birlikte de tüketebilirsiniz.
Patlıcan denildiğinde ilk akla gelen yemek, hünkar beğendidir. Közlenmiş patlıcan püresi, kuzu eti ve süt ile hazırlanan bu yemek, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Videolu anlatımıyla hünkar beğendi tarifini evinizde kolayca yapabilirsiniz.
Parmesan peyniri ve patlıcanı hiç birlikte denediniz mi? Patlıcan dilimlerinin kızartılmasıyla hazırlanan bu yemek, ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulur. Ortalama 25 dakikada sofralardaki yerini alır.
Patlıcanlı çorba fikri daha önce aklınıza gelmemiş olabilir. Ancak denediğinize pişman olmayacaksınız. Sıcak başlangıçlarda patlıcana yer vermek istiyorsanız, közlenmiş patlıcan çorbasını deneyebilirsiniz. Nohut, krema, havuç ve baharatlarla hazırlanan bu çorbayı, acı biberle zenginleştirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;