Bulyon, yemeklere aroma vermek amacıyla kullanılan bir çeşnidir. İçinde farklı sebzeler bulunan bulyon, uzun süre dayanması ve katı bir şekilde kalması için sağlık açısından zararlı maddelerle bir araya getirilir. Katkı maddeleri sebebiyle uzmanlar tarafından sağlıksız olduğu vurgulanan bulyon, özellikle pilav ve çorbaların içerisine eklenir. Tam da bu yüzden hiç katkı maddesi kullanmadan tamamen evdeki malzemelerle hazırlayabileceğiniz tavuk bulyon tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Ortalama 30 dakika içinde, yemeklerinize aroma katacak nefis mi nefis bulyonlar hazırlayabilirsiniz.
Tarif ölçülerinden yaklaşık 9 adet tavuk bulyon elde edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle tavaya sıvı yağı alın ve üzerine soğanları ekleyin. Soğanları kokusu çıkana kadar kavurduktan sonra, patates ve pırasaları ilave edin. Daha sonra kabak, ıspanak ve kuşbaşı şeklinde doğranmış tavuk göğsünü ekleyin. Hepsini pişene kadar kavurun ve tuz ilave edin. Tüm malzemeler piştiğinde mutfak robotuna alarak püre kıvamına gelinceye kadar çektirin. Hazırladığınız karışımı tekrar tavaya alın ve suyu buharlaşana kadar kısık ateşte pişirin. Dibinin yanmaması için ara sıra karıştırın. Bir pişirme kağıdını mutfak tezgahına alın. Hazırladığınız karışımı pişirme kağıdının üzerine dökün ve dikkatlice kare şeklini verin. Karışımı derin dondurucuya alarak 4-5 saat bekleyin. Eğer kuru bir şekilde saklamak istiyorsanız, karışımı 100 dereceli fırında kuruyana kadar pişirebilirsiniz. Dondurduğunuz veya fırında kuruttuğunuz bulyonları, bıçak yardımıyla dikdörtgen şeklinde 9 parçaya ayırın. Tavuk bulyonlarınız hazır.
Not: Dilerseniz, tavuk yerine hindi veya kuşbaşı et kullanarak farklı aromalı bulyonlar hazırlayabilirsiniz.
Derin dondurucuda kuruttuğunuz bulyonları, temiz bir kabın içerisine yerleştirip buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tavuk bulyon, serin ve kuru bir yerde uzun süre muhafaza edilebilir. Yemeklerde kullanmak istediğinizde, çözünmesini beklemeden doğrudan tavaya alabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;