Et yemeklerini hazırlamadan önce yumuşatmak, etin lezzetini büyük bir ölçüde arttırır. Özellikle biftek, antrikot gibi etler pişirilmeden önce mutlaka marine edilmelidir. Sert et yumuşatıldığında daha kolay pişer ve yumuşacık bir kıvama sahip olur. İşte, Şef Aydın Demir'den et yumuşatma teknikleri:
Adım Adım Et Nasıl Yumuşatılır?
- 1. Adım: Eti Dövün
Sert eti yumuşatmak için, ilk yapmanız gereken eti dövmektir. Bunun için et tokmağı kullanabilirsiniz. Eğer daha önce hiç yapmadıysanız, kasabınızdan evi dövmesini de isteyebilirsiniz. Dövme işlemi, mutlaka etten anlayan biri tarafından yapılmalıdır. Çünkü antrikot gibi bazı et türleri dövülmeye uygun değil ve dövülmesi halinde lezzetsiz bir hal alabilir.
- 2. Adım: Eti Tuzlayın
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın.
- 3. Adım: Eti Marine Edin
Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Bu sayede et yumuşacık olacaktır. Hangi malzemelerle marine edeceğinizi bilmiyorsanız, et marine soslarına göz atabilirsiniz.
- 4. Adım: Eti Doğru Yöntemlerle Pişirin
Eti, uzun süre kısık ateşte pişirmeniz, yumuşak bir kıvam almasını sağlar. Ayrıca tencere veya tavanın ağzını kapatmak da, etin lokum kıvamını almasına yardımcı olur. Ancak her et bu şekilde pişmeye uygun değildir. Biftek, bonfile gibi etlerin kısa sürede yüksek ateşte pişirilmesi gerekir.
Çok Sert Et Nasıl Yumuşatılır?
- Aslında eti alırken yağ oranı dengeli ve genç et almalısınız. Yaşlı etler serttir.
- Dana eti alırken yağına bakmak lazım. Yağı hem beyaz olmalı, hem de dokununca sımsıkı olduğu hissedilmeli. Dana ne kadar yaşlanmışsa, yağının rengi de o kadar sararır.
- Yoğurt suyu ile terbiye edebilirsiniz. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır.
- Etin terbiyelendikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve daha kolay pişmesini sağlar.
- Eti terbiyelerken kuru soğan ve sarımsaktan, baharatlardan, taze kekik ve defne yaprağından, yoğurt ve zeytin yağından yararlanabilirsiniz.
- İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marine tarifi: Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) rendeleyin ve sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın. Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.
- Biftek, pirzola gibi etlere farklı bir tat katmak için pişirmeden önce 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marine edin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletin.
- Pişireceğiniz parça et sertse, daha önceden sirke ve zeytinyağıyla ovarak bir gece, bütün gece olmasa bile, hiç olmazsa birkaç saat bekletmenizde yarar sağlayacaktır.
Chef Aydın Demir
Şunlara da göz atın;
- Et nasıl mühürlenir?
- Et nasıl parçalanır?
- Hangi etle hangi yemek yapılır?
- Dana etli tarifler
- Kuzu eti nasıl pişirilir?