Eski Kaşar (Kars Kaşarı) Nasıl Saklanır?

Kars kaşarı olarak da bilinen eski kaşar, en doğru yöntemlerle nasıl saklanır? Kars kaşarı kaç gün bekletilir? İşte, meze olarak sunulan eski kaşarı doğru saklama yöntemleri:
Eski Kaşar (Kars Kaşarı) Nasıl Saklanır?
14 Haziran 2023, 15:59

Eski kaşar, bir diğer adıyla Kars kaşarı olarak bilinir. Klasik kaşar peynirine göre daha sert ve tuzlu bir yapıda olan eski kaşar, özellikle Doğu Anadolu'da sıklıkla tercih edilir. Eski kaşarın yapımında, çiçekli meralarda otlayan inek sütü kullanılır. Taze sütler mayalandırıldıktan sonra, teleme aşamasından geçer. Ardından bir gün bekletilir ve acı suda arındırılır. Eski kaşar, haşlanır, yoğrulur ve tuzlu suya atılır. Kalıplara el yardımıyla basılır ve 20 gün bekletilir. Eski kaşar, genelde soğuk hava depolarında 8 ay kadar bekletilir. Bu sayede dışı kabuk bağlar. 

eski kaşar

Eski Kaşar Nasıl Saklanır?

Eski kaşar dayanıklı bir peynir olsa da, ambalajı açıldıktan sonra dikkatli bir şekilde saklanmalıdır. 

  1. Eski kaşar kesinlikle derin dondurucu veya buzluk bölümüne konmamalıdır. Çünkü bu soğuklar, eski kaşarın yapısını bozabilir.
  2. Eski kaşarı buzdolabının daha az soğuk olan sebze bölümünde saklanabilir.
  3. Peynirin kurumasını önlemek için, hava almayacak şekilde buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. 
  4. Eski kaşarı kağıt havluyla sarmak, bozulmadan daha uzun süre taze kalmasını sağlar. 
  5. Eğer eski kaşarın kendi ambalajını atmadıysanız, bu ambalajlara sararak buzdolabında saklayabilirsiniz. 
  6. Eski kaşar, hafif nemli, 5-10 derece sıcaklıklarda saklanmalıdır. Bu yüzden buzdolabının sebze ve meyve bölümü daha uygundur. 
  7. Zaman zaman kaşar ters çevrilmelidir. Ayrıca su ile temas etmemesine de dikkat etmek gerekir. 
  8. Eski kaşar, açıldıktan sonra 2 hafta içinde tüketilmelidir. Karanlık ve serin yerlerde de muhafaza edilebilir.

eski kaşar

Eski Kaşar Oda Sıcaklığında Saklanır Mı?

Eski kaşar, oda sıcaklığında uzun süre bekletilirse, kısa sürede bozulur. Süt ürünler, oda sıcaklığında bekletildiği takdirde hem tadında ekşimeler olur, hem de yapıları bozulur. Ancak buzdolabında saklanan eski kaşar, tüketilmeden önce 30 dakika oda sıcaklığında bekletilebilir. 

eski kaşar

Eski Kaşarın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Eski kaşarı küflü bir şekilde aldıysanız, küflenmesinde sorun yoktur. Ancak kabuklu eski kaşarlar, bozuldukça üzerinde küfler oluşur. Bu küflenme, kaşarın bozulduğunun işaretidir. Ek olarak eski kaşarın tadında ve kokusunda keskin değişiklikler varsa, tüketmemeniz tavsiye edilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Beyaz peynir nasıl saklanır?
  2. Dil peynirli tarifler
  3. Çökelek peynirli tarifler
  4. Keçi peyniri nasıl kullanılır?
  5. Küflü peynir yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo