Eski kaşar, bir diğer adıyla Kars kaşarı olarak bilinir. Klasik kaşar peynirine göre daha sert ve tuzlu bir yapıda olan eski kaşar, özellikle Doğu Anadolu'da sıklıkla tercih edilir. Eski kaşarın yapımında, çiçekli meralarda otlayan inek sütü kullanılır. Taze sütler mayalandırıldıktan sonra, teleme aşamasından geçer. Ardından bir gün bekletilir ve acı suda arındırılır. Eski kaşar, haşlanır, yoğrulur ve tuzlu suya atılır. Kalıplara el yardımıyla basılır ve 20 gün bekletilir. Eski kaşar, genelde soğuk hava depolarında 8 ay kadar bekletilir. Bu sayede dışı kabuk bağlar.
Eski kaşar dayanıklı bir peynir olsa da, ambalajı açıldıktan sonra dikkatli bir şekilde saklanmalıdır.
Eski kaşar, oda sıcaklığında uzun süre bekletilirse, kısa sürede bozulur. Süt ürünler, oda sıcaklığında bekletildiği takdirde hem tadında ekşimeler olur, hem de yapıları bozulur. Ancak buzdolabında saklanan eski kaşar, tüketilmeden önce 30 dakika oda sıcaklığında bekletilebilir.
Eski kaşarı küflü bir şekilde aldıysanız, küflenmesinde sorun yoktur. Ancak kabuklu eski kaşarlar, bozuldukça üzerinde küfler oluşur. Bu küflenme, kaşarın bozulduğunun işaretidir. Ek olarak eski kaşarın tadında ve kokusunda keskin değişiklikler varsa, tüketmemeniz tavsiye edilir.
Şunlara da göz atın;