Bayram demek sevdiklerinizle lezzetli sofralarda buluşmak demektir. Sevgili Hülya Çeşme sizler için birbirinden güzel tarifler hazırladı.
Malzemeler;
Yapılışı: Pirzolaları zeytinyağı, baharatlar ve tuz ile harmanlayıp üzerini hava almayacak şekilde kapatarak buzdolabında birkaç saat bekletin. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri bir fırın kabının tabanına boş yer kalmayacak şekilde dizin. Üzerine ikişer parmak kalınlığında doğranmış biberleri ve aralara da kabukları soyulmuş bütün haldeki sarımsakları serpiştirin. Marine ettiğiniz pirzolaları en üste yerleştirip sıcak suyla açtığınız salçayı yemeğin üzerine gezdirin. Üzerlerine tereyağı veya kuyruk yağı parçalarını paylaştırın ve önce yağlı kağıt ile kapatın, ardından alüminyum folyo ile üzerini sıkıca kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kapalı olarak 1-1,5 saat kadar pişirin. Yemeğin üzerini açıp bir 10 dakika kadar da kızarana dek pişirin ve sıcak sıcak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Tavukları haşlamak için tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyip etler yumuşayana kadar haşlayın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını ile tereyağını eritip pirinç ve bulguru ilave ederek kavurun. Nohutu da ilave edip tekrar karıştırın. Tuzunu ve karabiberini ekleyip iyice kavurduktan sonra fırın tepsisine aktarın. Üzerine haşlanan tavukları dizin ve haşlama suyunu da pilavın üzerini geçecek şekilde gezdirin. Fırın kağıdını ıslatıp tepsinin üzerini kaplayın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pilav suyunu çekene kadar kontrollü şekilde pişirin. Sıcak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuşbaşı doğradığınız etleri güvece alın, suyu çıkıp rengi dönene kadar kavurun. Üzerine sırası ile arpacık soğanları, sarımsakları, yemeklik doğranmış biber, isteğe göre doğranmış fasulye, iri doğranmış patates ve patlıcanları koyun. Bir kasenin içine salça, baharatlar, tuz ve 1,5 su bardağı sıcak suyu koyarak güvecin üzerine gezdirin. En üste de kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri koyun ve üzerini kapatarak ocağa alın. Kısık ateşte etler ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Sıcak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: İlk olarak uygun bir tencereye kuşbaşı doğradığımız etlerimizi alalım ve suyunu salıp tekrardan çekene kadar kavuralım. Etler suyunu çektikten sonra sıvı yağ, doğranan kırmızı ve yeşil biberleri, yemeklik doğradığınız soğanı, sarımsağı ve biber salçasını ekleyerek karıştırın. Baharatlarını da ilave edip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak biber ve soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Bu sırada patlıcanların kabuklarını çizgili bir şekilde soyun. İnce uzun dilimler halinde keserek kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartın, kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin. Patlıcan dilimlerini kelepçeli bir kalıba, aralarında boşluk bırakmadan ve kenarları kalıptan biraz sarkacak şekilde dizin. Patatesleri, çok kalın olmayacak şekilde halka dilimleyin. Domatesleri de rendeleyin.
Kek kalıbımızın tabanını dilimlediğiniz patatesler ile kaplayın, üzerine pişirdiğiniz eti yayın. Rendelediğiniz domatesleri de yayın ve tekrar patates dilimleri ile kaplayın ve üzerine 1 bardak sıcak su ilave edin. Son olarak patlıcan dilimlerini üzerine kapatarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından aldığınız yemeği servis tabağının üzerine alarak kalıptan çıkartın. Dilediğiniz şekilde servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Uygun bir tavaya kuşbaşı etlerini alın ve suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Ardından sıvı yağı ve soğanları ekleyip birkaç dakika kavurup biberleri ilave ederek kavurmaya devam edin. Kabuklarını soyarak küp doğradığınız domatesleri, tuzu ve baharatları da ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin. Gerekirse yarım çay bardağı kadar sıcak su koyup biraz daha suyunu çekene kadar pişirin. Pilav için uygun bir tencerede, sıvı yağ ile birlikte tereyağını eritin ve arpa şehriyesini ekleyin. Şehriyelerin rengi değişinceye kadar kavurun tuzunu ve suyunu ekleyip, suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmesi için kenara alın. Diğer yanda bir tavaya tereyağını koyup eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun ve sütü yavaş yavaş ekleyip karıştırarak kıvam alana kadar pişirin. Çok koyu olursa biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Tuz ve karabiber ile tatlandırın ve ocaktan alın. Demlenen şehriye pilavını ve pişen etleri derin bir kabın içinde karıştırın. Küçük güveç kaplarına eşit şekilde paylaştırın ve üzerlerine beşamel sos gezdirip, rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Ardından önceden ısıtılmış 180 derece fırının üst pişirme ayarında, üzerleri
kızarana kadar pişirin. Fırından alın ve hemen servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Geniş bir kasede kıyma, galeta unu, yumurta, rendelenmiş soğan, sarımsak, tuz, karabiber ve kimyonu iyice yoğurun. Yufkayı tezgaha serin ve yarım ay olacak şekilde katlayın. Yufkanın geniş kısmına kıymayı eşit şekilde yayın ve rulo şeklinde sarın. Uç kısımlarına fırça yardımıyla su sürerek yapıştırın. Hazırladığınız kıymalı yufka rulolarını 2 parmak kalınlığında olacak şekilde bıçakla kesin. Yağlanmış fırın kabına kıymalı kısımlar görünecek şekilde, dik olarak dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yufkalar kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Bir sos tenceresinde zeytinyağını ısıtın. Üzerine doğradığınız sivri biberleri ekleyip soteleyin. Yumuşayan biberlerin üzerine sarımsak, domates ve suyu ekleyip suyun yarısı çekilene kadar pişirin. Fırından çıkan köftelerin üzerine bu sosu ekleyin ve 15 dakika daha fırınlayın. Fırından çıkardıktan sonra üzerine maydanoz serpin ve yoğurtla birlikte servis edin.
Yapım: HÜLYA ÇEŞME Yapım asistanı: FEHİRE MISIRLI
Fotoğraflar: ÖZGÜR BAKIR Servis tabakları ve aksesuarlar: Lezzet Stüdyo
Şunlara da göz atın;