Yazar:
Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak
Gıda intoleransları ve hassasiyetleri son derece yaygındır. Çoğu birey kızarıklık, kurdeşen, şişme ve nefes almada zorluk gibi alerji belirtilerinin neye bağlı olduğunu tespit edemez. Eliminasyon diyetleri, gıda intoleranslarını, hassasiyetlerini ve alerjileri belirlemek için altın standarttır. Eliminasyon diyetlerinde, vücudun iyi tolere edemediği düşünülen besinler ilk aşamada diyetten tamamen çıkarılır, daha sonra teker teker eklenerek semptomlar gözlenir ve böylece hangi besinlerin intoleransa, hassasiyete veya alerjiye neden olduğu tespit edilir.
Eliminasyon diyeti nasıl uygulanır?
Eliminasyon diyeti, eliminasyon ve yeniden giriş olmak üzere iki aşamadan oluşur.
Eliminasyon aşaması: Eliminasyon aşamasında semptomlara neden olduğu düşünülen ve sıklıkla semptomlara neden olduğu bilinen gıdalar beslenmeden çıkarılır. Bu aşama genellikle 2-3 hafta uygulanır.
Yeniden giriş aşaması: Yeniden giriş aşamasında her bir besin grubu diyete teker teker ve 2-3 gün aralıklarla eklenir ve semptomlar gözlemlenir. Döküntüler, eklem ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, uyku problemleri, solunumdaki zorluk, şişkinlik, mide ağrısı, kabızlık, ishal gözlemlenmesi gereken semptomlar arasındadır.
Eliminasyon aşamasında çıkarılması gereken besinler
Aşağıda belirtilen besinlere ek olarak semptomlara neden olduğunu düşündüğünüz kendi tespit ettiğiniz besinleri de çıkarınız.
Eliminasyon aşamasında tüketebileceğiniz besinler
Önemli Not: Eliminasyon diyeti ve diğer diyetleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Diyetlerin kişiler üzerindeki etkisi farklıdır. Bu nedenle doktorunuzun onay vermediği diyetleri uygulamayın, sağlığınızı tehlikeye atmayın.
Şunlara da göz atın;