Ekşi maya, tek hücreli bir organizmadır. Farklı maya ve laktik asit bakterilerinin bileşiminden oluşan ekşi maya, un ve suyun karıştırılması ve düzenli olarak beslenmesi ile elde edilir. En çok ekmek yapımında kullanılan ekşi maya, fermente edilmiş bir üründür. Ana maya ekmek yapımında kullanılırken, kalan maya beslenmeye devam eder. Doğru bakıldığı takdirde uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Ekşi maya, fermantasyon sürecinde yapılan hatalar veya ortam sıcaklığı gibi farklı sebeplerden ötürü bozulabilir. Böyle durumlarda hem renginde, hem de kokusunda bazı değişiklikler meydana gelir.
Ekşi maya, fermente edilmiş bir üründür. Ancak bozulmaya başladığında üzerinde siyah veya yeşile benzer bir küf oluşur. Bazı durumlarda küf yerine mantar oluşumu da gözlemlenebilir. Küf ve mantar oluşumu, ekşi mayanın içeriğini bozar ve sağlık açısından olumsuz etkiler doğurabilir.
Ekşi maya, normalde fermente ve ekşi bir kokuya sahiptir. Ancak mayadan kötü ve dayanılmaz bir koku geldiğini fark ederseniz, mayanızın bozulmuş olabileceğini düşünmeniz gerekir. Normalden çok daha kötü bir kokuya sahipse ve bu keskin koku dayanılmazsa, ekşi mayayı kullanmamanız gerekir.
Ekşi mayanın rengi beyazımsı veya krem rengidir. Eğer ekşi mayanın renginde belirgin bir renk değişimi varsa, özellikle siyah ve kahverengi lekeler görünüyorsa, mayanız bozulmuş olabilir.
Ekşi maya, mayalama esnasında kabarır ve köpürmeye başlar. Eğer mayanın köpürme ve kabarma aktivitesi azaldıysa veya tamamen durduysa, ekşi maya bozulmuş ve işlevini kaybetmiş olabilir.
Ekşi maya, adından anlaşılacağı üzere ekşi bir tada sahiptir. Mayanın tadında belli bir değişiklik varsa, örneğin hoş olmayan bir tadı varsa veya ekşiliği kaybolduysa, bu bozulmanın habercisi olabilir.
Yukarıdaki belirtiler, ekşi mayanın bozulmuş olabileceğini gösterir. Eğer ekşi maya bozulduysa, kesinlikte kullanılmamalı ve tüketilmemelidir. Bunun yerine yeni bir ekşi maya hazırlamak için, ekşi maya rehberine bakabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;