Ege Bölgesi, denizi, tarihi güzellikleri, doğası ve mutfağıyla ön plana çıkar. Zeytinyağlılar, deniz mahsulleri, mezeler ve otlar, Ege mutfağının temellerini oluşturur. Yunan mutfağıyla benzerlik gösteren Ege mutfağında, hem lezzetli, hem de sağlıklı besinlere yer verilir. Bahçeden taze taze toplanan otlar, hemen hemen birçok yemekte kullanılır. Zeytin bahçeleriyle ünlü olan Ege'de, zeytinyağı kullanılmayan yemekler yok denecek kadar az. Özellikle sahil kıyılarında açılan balıkçılar, karides, kalamar, ahtapot, deniz tarağı gibi lezzetleriyle, bölgenin mutfak kültürünü zenginleştirir. Peki, Ege'de ne yenir? İşte, Ege mutfağından mutlaka denemeniz gereken 14 nefis tarif:
Ege mutfağında kahvaltı dendiğinde ilk akla gelen lezzet boyozdur. Sokaklarda sık sık görülen seyyar satıcılar ve pastanelerde sabahtan akşama kadar boyoz satılır.
Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfağında çok sevilen kabak çiçeği dolması, pirinçli iç harç ile doldurulur. Bir tanesi yaklaşık 50 kalori değerindedir. Hem sağlıklı, hem de doyurucu tariflerden biridir.
İlk kez Giritli Türkler tarafından hazırlanan şevketi bostan, Ege mutfağının sevilen otlarından biridir. Kuzu eti ile birlikte pişirilir. Önemli günlerde de tüketilen bir yemektir.
Kıyma, baharat ve domates sosuyla hazırlanan İzmir köfte, ortalama 105 kaloridir. 30-35 dakika içinde hazırlanır. Pişirme esnasında yanına domates ve biber de eklenir.
Ege mutfağında otların yaygın olarak tüketildiğini söylemiştik. Isırgan otu, hindiba ve pazı ile hazırlanan bu börek, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır.
Denizdeki mineralleri içine hapseden deniz börülcesi, besin değeri bakımından çok zengindir. Yalnızca 6 malzemeden oluşan zeytinyağlı deniz börülcesi, hem vejetaryen, hem de diyet listelerine uygundur.
Muğla yöresi ile özdeşleşen keşkek, yöreden yöreye farklı şekillerde hazırlanır. Bayram ve düğün sofralarında mutlaka yer verilir. Ege mutfak kültürünün önemli bir parçasını oluşturur.
Bodrum'a gidenlerin yemeye doyamadığı çökertme kebabını, evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Dana eti, kibrit patates, yoğurt ve domates sosu ile hazırlanan çökertme kebabını, ayran eşliğinde tüketebilirsiniz.
Ebegümeci, sütlüce, kaldirek gibi bölgenin yöresel otlarından nefis mezeler hazırlayabilirsiniz. Yemeklerin yanında sunulan Ege otlarını, küçük porsiyonlar halinde masaya ekleyebilirsiniz.
Enginar da, Ege'nin en sevilen lezzetleri arasında yer alır. Limon ve zeytinyağı ile hazırlanan enginar yemeğini, portakal suyuyla aromalandırabilirsiniz.
Ege Bölgesinin hemen her sokağında rastlayabileceğiniz kumru, tulum peynir, salam, sosis ve sucuk gibi malzemelerle hazırlanır. İsteğe göre sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Kuru bakla ve zeytinyağı ile hazırlanan fava, hem Ege, hem de Yunan mutfağının vazgeçilmez mezelerinden biridir. Özellikle balık yemeklerinin yanında mutlaka yer verilir.
İzmir'de sokak tatlısı olarak da bilinen şambali, irmik ve şerbet ile hazırlanır. Üzerine kaymak eklenerek ikram edilir. Videolu anlatımıyla şambali tatlısını kolayca hazırlayabilirsiniz.
Son yıllarda adını sıkça duyuran İzmir bombası, ortalama 20-25 dakikada hazırlanır. İçindeki akışkan çikolatasıyla, hem göze, hem de mideye hitap eden nefis tatlılardan biridir.
Şunlara da göz atın;