Çay, Türk kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Özellikle Karadeniz ile özdeşleşen çay, ülkemizde en çok tüketilen içeceklerin başında gelir. Günümüzde çay üretimi ve tüketimi ülkemizde çok yaygın olsa da, çayın ilk ortaya çıkışı Çin'de gerçekleşmiştir. Çin'den Japonya'ya ve Amerika'ya yayılan çay, Türk mutfağıyla 19. yüzyılda tanışmıştır. 1924 yılında çay yetiştiriciliği ile büyük bir girişimcilik adımları atıldıktan sonra, siyah çay Türk kültürünün vazgeçilmezi haline gelmiştir. Siyah çay ülkemizde popüler olsa da, matcha, yeşil çay gibi farklı çay çeşitleri, dünya kültürünün önemli parçalarından biridir. İşte, dünyada en çok tüketilen çay çeşitleri:
Camellia Sinensis bitkisinin yapraklarının toplanması ve kurutulmasıyla elde edilen siyah çayın tadı, yetiştiği yere ve üretim şekline göre değişiklik gösterir. Siyah çayın kafein oranı, diğer çaylara göre daha yüksektir ve uyarıcı etkisi vardır. Kahvaltı sofralarının ve gün sohbetlerinin vazgeçilmezi olan siyah çay, Hindistan, Çin, Sri Lanka ve Türkiye'de verimli olarak yetişir.
Bakınız; Siyah çayın faydaları nelerdir?
Bitki yapraklarının alt kısmındaki beyaz tüycüklerden elde edilen beyaz çay, parlak sarımsı bir renktedir. Çin imparatoru tarafından zerafetin simgesi olarak ilan edilen beyaz çay, 70 dereceli sıcak suda 2-3 dakika demlendikten sonra tüketilir. Diğer çaylara göre daha fazla antioksidan içerir. Beyaz çay, en çok Çin'in Fujian eyaletinde yetiştirilir.
Bakınız; Beyaz çayın faydaları nelerdir?
Doğal çaylar arasında bulunan yeşil çay, ülkemizde de yaygınlaşan çay çeşitlerinden biridir. Yeşil çay, aslında siyah çayın üretildiği aynı bitkiden elde edilir. Ancak fermantasyon sürecinden geçmediği için yeşil renge ve farklı bir tada sahiptir. 80 derece suda 4-5 dakika demlenen yeşil çayın tadı daha keskindir. İçeriğindeki kafein sayesinde enerjiyi yükseltir ve boğaz ağrılarına iyi gelebilir. Yeşil çay en çok Çin ve Japonya'da yetiştirilir.
Bakınız; Yeşil çayın faydaları nelerdir?
Çay bitkinin yapraklarının farklı bir biçimde kurutulması ve yarı fermente edilmesiyle elde edilir. Oolong çayı, siyah ve yeşil çay arasındadır. Bitki hafifçe kavrulduktan sonra demlenir. Kestane aromasına sahiptir. Özellikle Çin ve Tayvan'da popüler bir içecektir.
Bakınız; Oolong çayı nedir?
Güney Afrika'da çok popüler olan rooibos çayı, yoğun bir aromaya sahiptir. Ancak hafif içimlidir. Kafein içermez. Ballı vanilyalı bir aromaya sahiptir. 80 derece suda 4-5 dakika demlenir. Rooibos çayı, kişiyi rahatlatır. Bu yüzden stresi azaltmak ve uykuya dalmayı kolaylaştırmak için de tercih edilir. Kırmızımsı bir renge sahiptir.
Bakınız; Rooibos çayının faydaları nelerdir?
Şunlara da göz atın;