Antioksidan kaynağı olarak bilinen domates; et, sebze, meze ve salataların ana malzemesidir. Yemeklerin içerisinde en çok kullanılan sebzelerden biri olan domates, A, C ve E vitamini bakımından zengindir. Kan basıncını düşürmesinin yanı sıra midenin rahatlamasını ve sindirimin düzenlenmesini de sağlar.
Taze domates ister sade ister yemeklerin içerisinde tüketilsin lezzeti kesinlikle arttırır. Taze ve lezzetli domates kısa süre bulunabilir. Bu lezzetli domatesleri bulduğunuzda ise daha uzun süre saklamak isteyebilirsiniz. Bu sayede bir hafta belki daha fazla bu lezzetin tadını çıkartabilirsiniz. Domateslerinizi uzun saklamak için sizlerle bir domates saklama tüyosu paylaşmak istiyoruz. Oldukça kolay olan bu tüyo için tek yapmanız gereken domatesin kök bölgesini kapatmaktır.
Domateslerinizi en iyi durumda tutmak için yapmanız gereken tek şey, yeşil sapın sapı ve etrafındaki küçük girintiyi kapatacak şekilde saklamaktır. Bu birkaç yolla yapılabilir. Domateslerinizi ters çevirip baş aşağı saklayabilir veya sap bölgesini bant gibi çoğunlukla hava geçirmeyecek şekilde kapatabilirsiniz. Bu küçük değişiklikle, domatesleriniz buzdolabının dışında bile minimum kırışma veya domates suyu kaybıyla bir haftadan uzun süre bozulmadan kalabilir.
Bu kadar küçük bir hareket, domatesleriniz üzerinde nasıl bu kadar büyük bir etki yaratıyor diye merak ediyor olabilirsiniz. Aslında durum nem kaybıyla ilgilidir. ilgili. Domateslerin kabuğu normalde oldukça sağlamdır ve nemi tutmada iyidir. Bir zamanlar bitkiye bağlı olan domatesin tepesindeki küçük alan, dış kısmının en geçirgen kısmıdır, bu nedenle erken bozulmasına neden olan nem kaybının büyük çoğunluğu buradan gerçekleşir. Bu açıklığı, sadece domatesleri ters çevirerek bile kapatmak, tıpkı pişmiş bir ürünü sarmak gibi, bu nemin çoğunun dışarı çıkmasını önler. O kadar büyük bir fark yaratır ki, gövdelerinizi örtmek nem kaybının %75'inden fazlasını önleyebilir.
Sapları kapatmanın yanı sıra, domateslerinizi saklamanın en iyi yolu ne kadar olgun olduklarına bağlıdır. Domatesleriniz zaten olgunlaştıysa, sıktığınızda derin bir renk ve hafif bir sertlikle işaret ediliyorsa, lezzetleri etkilenmeyeceğinden buzdolabında saklanabilirler. Hala olgunlaşmaları gerekiyorsa veya domateslerinizi bir veya iki gün içinde yemeyi planlıyorsanız, onları oda sıcaklığında bırakmalısınız, üzerini örtmek onların lapalaşmasını önleyecektir. Domates saplarınızı örtmek, en yüksek aromalı domatesleri olgunlaştıktan sonra günlerce kullanmanızı sağlar ve hiçbirinin ziyan olmamasını sağlar.
Şunlara da göz atın;