Diyet yapmaya karar verildiğinde ilk vazgeçtiğimiz şey ekmektir. Kilo almanın tek nedeni ekmekmiş gibi günah keçisi olarak ekmek yememeye karar verir ve zayıflamaya başlayacağımızı düşünürüz. Ekmekle birlikte tüm karbonhidrat kaynaklarına karşı aynı seti çekeriz. Halbuki bize kilo aldıran nedenler arasında fazla şeker tüketimi, fazla yağ tüketimi, düzensiz beslenme modeli, geç saatte yemek yemek, bozulan kan değerleri ve hareketsiz yaşam vardır. Tüm bunları düzeltmekten önce ekmekten vazgeçmek belki de en kolay ve hızlısıdır diye düşünürüz. Peki gerçekten böyle mi detaylıca bakalım.
Diyet sürecinde hayatımızda karbonhidrat kaynakları mutlaka olmalıdır. Vücudun ana enerji kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidratlar aynı zamanda vücudumuz için en önemli lif kaynaklarındandır. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları olan tam tahıl, çavdar gibi lif içeriği dolayısıyla tok tutma özelliği daha yüksek olan ekmekler mutlaka beslenmemizde olmalıdır.
Gelelim diyette kaç dilim ekmek yememiz gerektiğine. Bunun için öncelikle günlük enerji ihtiyacınızı hesaplamamız lazım. Herkesin ihtiyacı farklıdır. Yaşa, cinsiyete, kiloya günlük enerji harcanımına göre değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak bir rakam vermek gerekirse kadınlar için her öğünde 1-2 dilim, erkekler için her öğünde 3-4 dilim diyebiliriz.
Ekmek tüketiminde akla takılan bir diğer mesele ise ekmek türüdür. Yıllardır sofralarda geleneksel olarak tüketmeye alıştığımız beyaz ekmeğin yerini son yıllarda tam tahıl, çavdar, siyez gibi unlardan yapılan ekmekler almıştır. Bu tür ekmekler hem bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca tok tutucu özelliği ile daha tercih edilir olmuştur. Ekmek tüketirken öncelikli tercihlerimiz tam buğday, çavdar, tam tahıl, kepekli ekmek olmalıdır. Bununla birlikte yulaf ekmekleri, chia tohumlu, keten tohumlu, karabuğday ekmekler de beslenmemizde olabilir. Çeşitliliği arttırır.
Yazar:
Fitoterapi Uzmanı & Diyetisyen Elif Keloğlu Küçükaslan
instagram.com/fitodyt.elifkeloglu
Şunlara da göz atın;