Diyabet hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli? Diyabet hastaları için beslenme önerileri nelerdir? Diyabet hastaları iftarda ve sahurda nasıl beslenmeliler? Diyetisyen Mehtap Yakut www.lezzet.com.tr için anlattı:
Bu soru için doğrudan evet ya da hayır dememiz çok da mümkün değil. Kişinin hastalığının hangi aşamada olduğu, hangi ilaçları ne sıklıkta kullanması gerektiği, kan şekeri dengesinin sağlanıp sağlanamadığı, ilave hastalıkları ve buna ait kullanması gereken ilaçlar olup olmadığı göz önünde bulundurulmalı ve kişi özelinde yanıt verilmelidir. Bu nedenle diyabet hastaları oruç tutma kararı vermeden önce takiplerini gerçekleştirilen hekime danışmalıdırlar. Böylece oruç tutmasında sakınca görülmeyen hastaların bu süreci daha kolay atlatmaları mümkün olabilir.
Oruç sırasında kan şekerinin düşük olduğu durumların belirlenmesi için kan şekeri yakından izlenmelidir. Su vücutta depolanamadığı için oruç tutan diyabet hastaları dehidrasyon sorunu yaşamamak için oruç boyunca mümkün olduğunca az egzersiz yapmalılar. İftardan sonra bolca su ve şekersiz içecek tüketilmesi önemlidir ancak sıvı kaybına neden olabilen kafeinli içeceklerden uzak durmalılar. İlaçlarını düzenli olarak kullanmak ve dengeli bir beslenme programı uygulamak konusunda oruç tutan diyabet hastalarının maksimum özeni göstermeleri gerekiyor.
Oruç tutacak diyabet hastalarının sahur öğünleri tam tahıl kaynaklarını, protein ve yağları içermelidir. Böylece sindirim yavaşlatılır, gün boyu sürecek doygunluk ve tokluk hissi sağlanır. İftardan sonra sahura kadar az ama sık bir beslenme düzeni tercih edilmelidir. İftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki öğün beslenmeyi öneriyoruz. Böylece iftar ve sahur dahil olmak üzere günlük öğün sayısı en az üçe çıkarılabiliyor. Ancak iftar ve sahur arasında yenilen yemeklerin kan şekerinde ciddi yükselmelere neden olmaması gerekiyor.
Sahurda glisemik indeksi yüksek yiyeceklerden uzak durulmasını ve tok tutacak yiyecekler tüketilmesini öneriyoruz. Sofra şekeri, bal, hazır meyve suları, kek, çikolata, pirinç pilavı, reçel, pekmez, pasta, tatlı gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar kan şekerinde hızlı yükselmeye neden olur. Bu tür yiyecekler yerine tok tutan ve suda çözünen posa içeren yumurta, elma, portakal, yulaf ezmesi, fındık, yulaf gevreği, keten tohumu, kuru baklagiller, tam tahıl ekmeği, bulgur, badem ve sebzeler tercih edilmelidir. Posalı yiyecekler mide boşalmasını geciktirme, karbonhidratların sindirimini yavaşlatma ve kan glikoz düzeyinin yükselmesini önleme gibi faydalar sağlar.
Şunlara da göz atın;